Vitaminele aerului

Vitaminele aerului
Comments Off on Vitaminele aerului, 02/03/2014, by , in Fast learning

 

Omul nu poate controla – cel putin pana acum – factorii genetici si nu poate elimina procesul de imbatranire. Poate  asigura insa in jurul sau conditiile pentru un organism sanatos si  sa incetineasca procesul de imbatranire.

Ca exemplu, chiar daca rezultatele cercetarilor arata mici diferente, se pare ca boala secolului – cancerul  in diferitele sale forme – este generata de

Fumat    10%

Nutritie  30%

Poluare  20%

Poluare ocupationala    2%

Alte cauze     38%

Putem controla o parte dintre aceste cauze, cum ar fumatul, nutritia si poluarea.

In strainatate – in particular in Statele Unite – ne –am  obisnuit cu ideea zonelor rezidentiale in afara orasului, aproape de paduri sau lacuri. Depinde de noi in mare masura daca reusim sa ne asiguram un aer curat, aerul fiind una dintre cele mai importante resurse ale organismului.

Probabil ca am simtit cu totii acea relaxare si liniste pe care o avem atunci cand ne aflam in padure, la munte, sau pe malul unei ape. Aceasta stare psihica buna, cu efect direct si asupra starilor noastre emotionale este data de ionii negativi, care sunt denumiti si vitaminele aerului. Cercetatori de la mai multe universitati americane au confirmat eficienta mai buna a unor expunere prelungita la ioni negativi decat tratamentul medicamentos cu Prozac sau  Zolof.

Ionii negativi sunt molecule de oxigen care au o sarcina electrica negativa in exces. Ei stimuleaza procesele vitale, ajuta in bolile respiratorii si sunt un foarte bun tratament al stresului si al altor stari psihice sau de oboseala. Se pare ca au si un puternic efect antioxidant, de neutralizare a radicalilor liberi. De aceea  este recomandat  sa alternam perioadele de stres generatoare de adrenalina cu perioade de reincarcare a bateriilor, in special in zona de munte unde gasim  rasinoase, langa apele curgatoare  sau la mare.

Zonele poluate – si sa nu uitam ca intr-un top din anul 2011 Bucurestiul se afla printre cele mai poluate orase din Europa – ionii negativi se gasesc intr-o cantitate foarte scazuta.  De exemplu in centrul Bucurestiului avem o concentratie de ioni negativi de doar  100-150/cm cubi iar la munte in zonele de paduri de cca 4500/cm cubi, adica de aproape  40 de ori mai mare ! Zonele de campie asugura si ele o concentratie destul de scazuta, de cca 450/cm cubi. Mai mult, nivelul de oxigen din aer a scazut de la o medie de 23% in urma cu un secol la doar cca 18% in zilele noastre, in orasele poluate ajungand chiar la  12-13%.

Nu depinde decat de noi sa incercam sa traim si sa ne petrecem macar jumatate din zi intr-un mediu bogat in oxigen si ioni negativi. Sa mergem la munte sau la mare, in paduri de rasinoase – de preferat intre orele 14 si 18 cand ionizarea este maxima –  sau in apropierea apei.

Pornind de la efectele benefice ale vitaminelor aerului – este de tinut minte ca ionii negativi persista doar un minut – s-a nascut o intreaga industrie de aparate care genereaza ioni negativi, atat pentru apartamente, cat si pentru automobile si birouri. Se spune ca ionii negativi cresc nivelul de concentrare, inlatura starile de nervozitate si asigura un randament mai ridicat in birouri,  dar industria este destul de tanara,  astfel ca vom mai avea de asteptat probabil pana ce se va confirma obtinerea acestor efecte cu ajutorul aparatelor.

Aerul este important pentru sanatatea si nivelul nostru de energie.. Tot in acesta idee trebuie sa tinem cont si de  aerosolii si  bioxidul de carbon care apare la lasarea serii, dupa ce plantele nu mai pastreaza procesul de fotosinteza odata cu apusul soarelui – de aici si starea de somnolenta. Cunoasterea acestor solutii simple ne poate schimba starea de sanatate.

About Business Editor