Vești bune! Preţul gazelor se va reduce cu până la 10% la 1 iulie 2016

Vești bune! Preţul gazelor se va reduce cu până la 10% la 1 iulie 2016
Comments Off on Vești bune! Preţul gazelor se va reduce cu până la 10% la 1 iulie 2016, 18/09/2015, by , in Business today

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a anuntat că prețul gazelor se va reduce cu până la 10% la 1 iulie 2016.

“Pe moment, aşa cum a evoluat consumul în România, este suficientă producţia de gaze din intern. Dar, pentru perioada de iarnă, noi am estimat ca din punct de vedere al siguranţei să stabilim un minim de 3% care să fie importat pentru consumatorii casnici. Preţul gazului la nivel internaţional a început să scadă, fiind legat de preţul ţiţeiului, ceea ce ne face să credem că anul viitor o să ne întâlnim pe piaţă cu preţuri mult mai mici decât cele care sunt în acest moment. Estimăm că de la 1 iulie (2016, n.r.), preţul gazului, deci ne referim doar la preţul gazului din cadrul facturii, nu şi la celelalte preţuri asociate, poate să scadă până la 10%”, a afirmat Havrileţ.

Acesta a adăugat: “Noi am creat un sistem de aşa numit an gazier (…) şi vom discuta despre noul preţ în care estimăm evoluţia evenimentelor din piaţa energetică – aici mă refer în primul rând la faptul că producţia de energie electrică din gaze naturale a scăzut, pentru că au fost aduse în piaţă surse regenerabile de energie. De asemenea, există o preocupare constantă la nivel de proiect al utilizării aparatelor consumatoare de gaz cu eficienţă, cu scăderea consumului, ceea ce a scăzut cererea generală. Cererea generală fiind scăzută, şi producătorii internaţionali se precupă pentru scăderea preţului”.

Astfel, de la 130 de lei în prezent preţul unui MW se va reduce cu 13 lei.

About News Report