Vesti bune pentru romani! In luna iulie, au scazut preturile la unele produse

Vesti bune pentru romani! In luna iulie, au scazut preturile la unele produse
Comments Off on Vesti bune pentru romani! In luna iulie, au scazut preturile la unele produse, 12/08/2014, by , in Business today

In luna iulie s-a observat o usoara scadere a preturilor la produsele de consum, respectiv cu 0,05%, iar inflatia a urcat la 0,95%. Preturile produselor alimentare au scazut cu 0,3%, iar cele ale produselor nealimentare s-au stabilizat.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca preturile de consum au scazut, in luna iulie cu 0,05% fata de iunie. Au coborat preturile marfurilor alimentare cu 0,3%,  in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, iar preturile marfurilor nealimentare au ramas relativ stabile.

Potrivit Mediafax.ro, inflatia anuala a urcat astfel in iulie de la 0,66%, inregistrata in luna anterioara, si aproape a atins nivelul din luna mai (0,94%), in contextul in care in aprilie a fost inregistrat cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,21%, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, cand preturile de consum au urcat cu doar 0,11%.

Cele mai importante scaderi de preturi au fost inregistrate la citrice si alte fructe exotice (-2,57%), cartofi (-2,33%), legume si conserve de legume (-2,3%) si zahar (2,02%), dar si la energia electrica (-2,17%). La polul opus, serviciile s-au scumpit atat de la o luna la alta, cu 0,36%, cat si pe ansamblul ultimului an, cu 2,84%.

De asemenea, BNR a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 2,5% plus/minus un punct procentual. BNR a anunțat recent revizuirea in scadere a prognozei de inflatie la 2,2% pentru acest an, fata de 3,3% cat era estimarea anuntata in luna mai 2014.

About News Report