Ucraina a achitat Rusiei 1,45 de miliarde de dolari pentru restanţe la gaze

Ucraina a achitat Rusiei 1,45 de miliarde de dolari pentru restanţe la gaze
Comments Off on Ucraina a achitat Rusiei 1,45 de miliarde de dolari pentru restanţe la gaze, 05/11/2014, by , in Business today

Administraţia de la Kiev a plătit marţi companiei ruse Gazprom 1,45 de miliarde de dolari din restanţele acumulate la gaze, îndeplinid astfel prima condiție pentru reluarea livrărilor de gaze.

Moscova, Kievul şi Uniunea Europeană au semnat săptămâna trecută un acord privind reluarea alimentării cu gaze ruse a Ucrainei. Rusia a primit garanții că există fondurile financiare prevăzute pentru Kiev.

Acordul prevede că Rusia va relua furnizarea gazelor spre Ucraina dacă Kievul va plăti Moscovei, până la sfârşitul anului 2014, 3,1 miliarde de dolari din datoria totală de 5,3 miliarde de dolari. Astfel, Ucraina a achitat Rusiei suma de 1,45 de miliarde de dolari, aceasta fiind prima transă.

“Responsabilitatea politică, logica cooperării şi pur şi simplu bunul simţ economic au prevalat”, a apreciat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cursul unei conferinţe de presă.

“Este un pas important pentru securitatea noastră energetică”, a dat asigurări oficialul UE.

About News Report