Top judete in functie de solicitarile primite pentru “PRIMA CASA”

Top judete in functie de solicitarile primite pentru “PRIMA CASA”
Comments Off on Top judete in functie de solicitarile primite pentru “PRIMA CASA”, 23/07/2014, by , in Business today

Peste 11.000 de credite au fost acordate in primele sase luni ale anului in cadrul programului Prima Casa’’, aproape 30% fiind pentru beneficiarii din Bucuresti.

In topul pe judete in functie de numarul de solicitari primite se situeaza municipiul Bucuresti cu 27,6%, urmat de judetul Cluj cu 8,1%, judetul Ilfov cu 7,1%, apoi judetul Timis cu 5,8%, iar judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi, cu procente cuprinse intre 3-5% fiecare.

La polul opus, cu cele mai putine solicitari de credite se afla judetele Calarasi, Ialomita si Giurgiu, fiecare cu 0,3% din totalul garantiilor acordate in primele sase luni, respectiv cu cate 33 de credite.

Din analizele statistice efectuate reiese ca programul Prima Casa a fost accesat cu preponderenta de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor de 2 camere.

Prin contractele incheiate de la inceputul Programului (2009) si pana la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de circa 2,3 miliarde euro, pentru credite accesate in valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 euro.

Intr-un comunicat al Fondului se arata ca, in conditiile mentinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, programul continua sa fie cerut si apreciat de public. Plafonul disponibil in acest moment in cadrul programului Prima Casa este de circa 1,09 miliarde de lei, inclusiv plafonul de circa 490 milioane de lei destinat achizitiei de locuinte prin ANL.

About News Report