Sperantele Greciei de a iesi din recesiune anul acesta, spulberate de Rusia

Sperantele Greciei de a iesi din recesiune anul acesta, spulberate de Rusia
Comments Off on Sperantele Greciei de a iesi din recesiune anul acesta, spulberate de Rusia, 13/08/2014, by , in Business today

Rusia ar putea impiedica Grecia sa iasa din cea mai grava recesiune din ultimii 50 de ani, prin interzicerea de catre statul rus a importurilor de alimente din Uniunea Europeana si SUA.

Valoarea schimburilor comerciale dintre Rusia si Grecia este de 9,3 miliarde de euro, mult mai mare decat valoarea schimburilor dintre Grecia si Germania, Rusia fiind de altfel, cel mai mare partener comercial al Greciei.

“Costul estimat provocat economiei elene de contra-masurile adoptate de Rusia din cauza sanctiunilor occidentale pare tolerabil, dar impactul ar putea fi mai daunator in sectoare ca turism si agricultura, din cauza fragilitatii redresarii economice”, a declarat Thanos Dokos, director general al Fundatiei Elene pentru Politica Europeana si Externa, relateaza Bloomberg.

„Deprecierea recenta a rublei, in urma sanctiunilor occidentale si a situatiei din Ucraina, ar putea face ca numarul turistilor ruşi in Grecia sa fie mai mic cu 200.000 fata de nivelul anticipat”, a declarat Xenophon Petropoulos, director de comunicare la Asociatia Companiilor de Turism din Grecia (SETE). “Sosirile de turisti ucraineni vor scadea cu 50%, iar sosirile din Rusia vor atinge 1,1 milioane, in loc de 1,3 milioane”, a spus Petropoulos.

Turismul are o contributie de peste 16% la PIB-ul Greciei, conform datelor SETE, iar Rusia a fost anul trecut principala sursa de crestere a numarului de vizitatori în Grecia.

Deasemenea, sanctiunile rusesti asupra exporturilor agricole ale Greciei vor avea un impact foarte mare, in conditiile in care interzicerea importurilor de fructe si legume din UE va face ca mari cantitati de produse proaspete sa fie disponibile, piata greaca, fiind astfel inundata de acestea.

Piata din Rusia este o destinatie foarte importanta pentru produsele agricole din Grecia, dar cifra de afaceri este limitată. Astfel, produsele agricole reprezinta  41% din exporturile elene in Rusia, fiind in valoare de circa 200 de milioane de euro pe an, potrivit Asociatiei Exportatorilor Eleni.

About News Report