Scade prețul la medicamente, crește cel la țigări

Scade prețul la medicamente, crește cel la țigări
Comments Off on Scade prețul la medicamente, crește cel la țigări, 01/04/2015, by , in Business today

În prima zi a lunii aprilie intră în vigoare câteva normative prin care vor scădea preţurile la gaze şi la medicamente, dar vor creşte accizele la ţigări.

Începând cu data de 1 aprilie, pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este E.ON Energie România, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor creşte cu circa 1,5%, iar pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este GDF SUEZ Energy România, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%.

Altfel, astăzi intra în vigoare un nou Catalog Naţional al Medicamentelor (CaNaMed), care ar trebui să aducă la zi preţurile medicamentelor calculate la cursul euro. Până acum, preţul medicamentelor s-a calculat la un curs de 4,26 de lei pentru un euro (curs neactualizat din 2012), acest curs ar trebui să urce la 4,42 lei/euro, dar Ministerul Sănătăţii a decis să păstreze cotaţia de referinţă la 4,2 lei/euro.

Pentru fumători, veștile sunt proaste: cresc accizele, lucru care, inevitabil, duce la scumpirea ţigărilor. „Aşa cum ştiţi, începând cu 2014 plătim acciza la un curs uriaş, 4,74 lei pentru un euro, impus aberant şi fără nici o legătură cu realitatea economică. Din cauza acestui curs, folosit şi pentru transformarea accizei din 2015 în lei, nivelul de accizare stabilit pentru 2018 este deja atins începând cu 1 aprilie anul acesta! În acelaşi timp, a fost alterată şi structura accizei, astfel încât componenta ad valorem nu s-a mai modificat gradual, cu 1% pe an, ci brusc, cu 4%. Prin această modificare a structurii, povara fiscală a crescut mai mult în segmentele din partea de jos a pieţei, cele mai vulnerabile la contrabandă“, a declarat pentru Adevarul Gilda Lazăr, director Corporate Affairs în cadrul JTI.

Aceasta a adăugat: “În timp ce preţurile legale continuă să crească din cauza accizei, preţurile de pe piaţa neagră se menţin la acelaşi nivel de trei ani de zile: 8-9 lei pe pachet. După cum se ştie, circa 80% din preţul unui pachet de ţigarete vândute legal pe piaţa românească înseamnă taxe

About News Report