Sambata are loc la Sulina “Parastasul piratilor nepomeniti”

Sambata are loc la  Sulina  “Parastasul  piratilor nepomeniti”
Comments Off on Sambata are loc la Sulina “Parastasul piratilor nepomeniti”, 18/05/2018, by , in Evenimente

Pentru prima oara  sambata 19 mai 2018  la Sulina va avea loc incepand cu ora 12 un parastas inedit, organizat in celebrul cimitir cosmopolit, locul unde de sute de ani sunt ingropati printi, printese, comandanti de nave si chiar pirati celebri.

La doar cateva saptamani dupa “Festivalul Scrumbiei”,  care a adunat  sute de turisti, cativa intreprinzatori  cu  sprijinul  Primariei  au hotarat sa organizeze un eveniment inedit: un parastas in premiera pentru  piratii care se afla ingropati in Cimitirul cosmopolit de langa plaja salbatica din Sulina.

Parastasul va avea loc la ora 12,  fiind urmat de masa si de o serie de spectacole pe faleza din Sulina  incepand cu ora 16. Turistii au inceput sa apara cu salupele rapide  inca de vineri  in numar mare, orasul fiind printre singurele din lume care ofera atat accesul la Delta cat si la mare. Aici poti  imbina plimbarile pe canalele deltei  cu plaja pe malul marii, existand  locuri de cazare  la pensiuni  pe mal sau  hoteluri plutitoare.

“ Ma bucura faptul ca in acest an avem un nou eveniment care speram sa devina o traditie. Turistii vin in Sulina pentru ca este un oras cu multe atractii si e  datoria noastra sa le oferim cat mai multe motive pentru a avea experiente deosebite si unice in viata “  spune Nicolae Radus , primarul orasului Sulina.

Cimitirul Cosmopolit este cunoscut si  cu denumirea de  “Cimitirul maritim”,  dupa scrierile cunoscutului Jean Bart, aici fiind inmormantate personalitati de  peste 21 de nationalitati si de mai ulte religii, de la crestini la evrei si musulmani.

Cimitirul din Sulina este unic in Europa, locul în care si au gasit linistea  înalţi funcţionari ai Comisiei Europene a Dunării, danezul Magnusen – inginer celebru in acele vremuri, inginerul Carl Kühl, un cuplu tânăr îndrăgostit cu o legenda aparte – o prinţesă şi un prinţ grec –  dar şi oameni ai apelor. Poveştile  si legendele in jurul acestor destine i-au facut pe localnici sa numeasca acest loc special “cimitirul viu”.

Printre locurile de veci se afla  si  mormantul printesei Ecaterina Moruzi, nepoata domnitorului Moldovei, Ioan Sturdza. Pe langa povestile romantice si de vitejie, multi turisti cauta mormintele unor celebri  pirati care,  dupa  ce au cutreierat marile si oceanele,   si-au gasit sfarsitul aici,  la varsarea Dunarii in Marea Neagra. Pentru ei nimeni nu s-a gandit sa pregateasca un parastas pana in ziua de astazi.

In trecut, Sulina a fost un port important  si a gazduit sediul Comisiei Europene a Dunarii. In 1870 a devenit “porto franco”, port liber, scutit de taxe vamale si  in prezent reprezinta cel mai estic punct al Uniunii Europene.

About Business life