Rusia ameninta UE cu intreruperea livrarilor in cazul revanzarii gazului rusesc catre Ucraina

Rusia ameninta UE cu intreruperea livrarilor in cazul revanzarii gazului rusesc catre Ucraina
Comments Off on Rusia ameninta UE cu intreruperea livrarilor in cazul revanzarii gazului rusesc catre Ucraina, 29/09/2014, by , in Business today

Situatia este din ce in ce mai tensionata in Europa. Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a avertizat UE in legatura cu revanzarea gazului rusesc catre Ucraina.

Intr-un interviu publicat vineri in presa germana, Aleksandr Novak a lansat un apel atat catre tarile din UE, cat si catre Ucraina: “Contractele in vigoare nu prevad exportul catre o parte terta. Speram ca partenerii nostri europeni vor respecta acordurile pe care le-am incheiat”. Acesta a adaugat: “Doar acest lucru poate garanta continuarea livrarilor pentru consumatorii europeni”.

Rusia a intrerupt la jumatatea lui iunie livrarile de gaz catre Ucraina, care a refuzat cresterea pretului impus de gigantul Gazprom in contextul crizei dintre Kiev si Moscova, si care a acumulat, potrivit Rusiei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari.

“Suntem pregatiti sa nu cerem aceasta plata imediat. Gruparea ucraineana Naftogaz trebuie sa plateasca imediat doua miliarde de dolari, apoi putem restructura restul datoriei”, a adaugat Novak.

Rusia livreaza in jur de 30% din necesarul de gaz al Uniunii Europene.

About News Report