Romavia “a aterizat” in…FALIMENT

Romavia “a aterizat” in…FALIMENT
Comments Off on Romavia “a aterizat” in…FALIMENT, 26/08/2014, by , in Business today

In urma unei decizii dispuse de Tribunalul Ilfov, Regia Autonoma Compania Romana de Aviatie Romavia, a intrat in faliment prin procedura simplificata.

La inceputul lunii august a acestui an,”Compania Romana de Aviatie Romavia” RA Buftea, judeţul Ilfov  a intrat direct in faliment simplificat, la propria cerere, prin incheiere de sedinta pronuntata de Tribunalul Ilfov.

Romavia a fost infiintata in 1991 in coordonarea Ministerului Apararii, pentru transport aerian de calatori, marfa si posta, in trafic intern si international, precum si pentru deplasarile demnitarilor.

In timp, insa, activitatea de zboruri comerciale si speciale a companiei a fost diminuata prin suspendarea certificatului de operator aerian de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana, din cauza lipsei banilor pentru inchirierea de aeronave, ceea ce a amplificat reducerea veniturilor. Astfel, Romavia nu a mai avut o pozitie strategica la nivel national, prin faptul ca nu a mai detinut exclusivitatea in organizarea, pregatirea si efectuarea zborurilor speciale, relateaza Mediafax.ro.

La finele anului trecut, compania a inregistrat afaceri de 1,9 milioane lei si pierderi de 7,2 milioane lei, in timp ce datoriile s-au ridicat la 70,6 milioane lei.

Intrarea Romavia in insolventa a fost pregatita de Guvern inca de la inceputul acestui an si asumata ca atare, in luna februarie, in proiectul scrisorii de intentie pregatita sa fie inmanata Fondului Monetar International (FMI).

Un studiu al Bancii Mondiale, prezentat de presa in octombrie 2011, arata ca un sfert din cele 154 companii de stat monitorizate de Guvern şi FMI au acumulat pierderi care ajung si la sute de mii lei/angajat si doar 14 dintre unitatile de stat au avut profit peste media sectorului privat, societati pentru care Guvernul a amanat multi ani restructurarea si le-a sustinut puternic cu subventii.

Din cauza disputelor politice, Romania nu mai are in prezent nicio aeronava oficiala. Vechiul avion al “Romavia”, Boeing-ul 707-3K1C Carpati, cunoscut drept “Air Force One al Romaniei”, folosit, incepand din perioada regimului Ceausescu, de catre toti presedintii tarii, a fost vandut in 2012 pentru 2 milioane de euro.

 

About News Report