Românii se feresc de creditul în euro

Românii se feresc de creditul în euro
Comments Off on Românii se feresc de creditul în euro, 25/08/2015, by , in Business today

Bancile au ajuns sa vanda credite de retail de numai 15 mil. euro pe luna, fata de 200 mil. euro, cat plasau in urma cu cativa ani.

Creditul in euro pentru retail, adica pentru populatie – atat cel de consum, cat si cel imobiliar – s-a prabusit spectaculos, bancherii ajungand sa vanda acum imprumuturi in euro de numai 15 milioane de euro pe luna, fata de 200 mil. euro cat plasau in 2010-2011.Cele doua momente cheie care au generat aceasta cadere au fost: restrictionarea creditului in valuta in 2010-2011 de catre BNR si trecerea programului imobiliar “Prima casa” la varianta exclusiva in lei din 2012.

„O influenta foarte puternica asupra creditarii in euro a avut-o gradul de indatorare permis la creditele in  lei si in plus se vede si teama clientilor fata de riscul valutar. La creditele imobiliare, clientii nu mai au niciun avantaj sa se indatoreze in valuta: avansul si dobanzile sunt mai mici la lei, iar gradul de indatorare este mai mare“, afirma Vlad Elias, managing partner al brokerului de credite Cooper Pear. Daca creditele in euro s-au prabusit, creditele in lei au crescut spectaculos in ultimii doi ani, depasind nivelul maxim din 2008, relateaza zf.ro.

Creditele acordate companiilor s-au ridicat la 255 mil. euro, in timp ce persoanele fizice au luat credite de numai 25 mil. euro. De exemplu, companiile cu activitati de export prefera creditele in euro pentru ca aceasta este si moneda in care isi obtin veniturile. Creditele in euro, atat cele pentru populatie, cat si cele pentru companii intra in datoria externa in valuta. Romania a intrat in criza si a fost lovita extrem de puternic in 2009 si 2010 pentru ca avea un nivel de indatorare in valuta pe termen scurt extrem de ridicat, in special din partea sectorului privat (banci, companii, populatie).

About News Report