Romanii din Italia trimit cei mai multi bani acasa

Romanii din Italia trimit cei mai multi bani acasa
Comments Off on Romanii din Italia trimit cei mai multi bani acasa, 18/06/2014, by , in Business today

Romanii din Spania nu mai expediaza cei mai multi bani in tara. Din cele 4.2 miliarde de euro care au intrat anul trecut in Romania din astfel de tranzactii, cei mai multi au venit de la romanii din Italia. Urmeaza  Germania si Statele Unite, iar Spania a ajuns pe locul 4 dupa varful din 2008 cu 2.11 miliarde de euro.

Românii care lucrează în Italia trimit cei mai mulţi bani familiilor de acasă. Aceştia sunt urmaţi de cei din Germania, Statele Unite ale Americii şi din Spania, potrivit datelor prezentate de economistul şef al Băncii Naţionale din România, Valentin Lazea, la conferinţa “Migranţii români şi România: investiţie pe termen lung”.

„În 2013, din totalul de 4,2 miliarde euro trimişi de muncitorii străini clasamentul s-a schimbat, în sensul că după Italia şi înaintea Spaniei figurează Germania şi Statele Unite. Asta trebuie să ne ducă cu gândul la profilul diferit al migranţilor români pe trei zone mari geografice: lucrătorii din ţările mediteraneene — Spania, Italia, Portugalia, Grecia, care de regulă, fără a generaliza, sunt mai puţin calificaţi şi trimit bani mai puţini pentru că primesc mai puţini bani acolo, dar sunt mulţi aceştia. Apoi sunt lucrătorii din Germania, Franţa, Marea Britanie, care au un grad de instruire mai înalt, ei trimit bani ceva mai mulţi. Aceştia, ca şi primii probabil că au de gând să se întoarcă în ţară şi să înceapă o afacere sau să-şi construiască o casă”, a declarat Valentin Lazea, economistul sef al BNR.

BNR Valentin Lazea migratie

 

 

 

 

 

Cea de-a treia categorie este  reprezentată de cei supra-specializaţi, cu masterate, sau doctorate din Statele Unite sau Canada, care trimit bani fără a avea de gând să se întoarcă în ţară, urmarind obtinerea rezidentei si cetateniei.

Este evident ca avem nevoie de  nuantarea  situatiei romanilor plecati la munca in strainatate. In ultimii ani a crescut ponderea celor cu studii superioare si cu salarii mai mari, chiar daca numeric romanii lucreaza mai putin peste hotare. Ultima criza a afectat piata internationala a muncii si in unele zone – cum este Israelul in constructii – cererea de forta de munca din afara a scazut vizibil.  Cu toate aceste,  aportul valutar din aceasta zona ramane important si influenteaza pozitiv indicatorii economici ai Romaniei.

Romanii din strainatate au trimis in tara peste 4,2 miliarde de euro in 2013. Pe primul loc la transferuri catre Romania se situeaza Italia, cu 925 milioane de euro, pe locul doi Germania cu 595 milioane de euro, iar pe trei SUA cu 460 milioane de euro. Spania se afla abia pe locul patru cu 393 milioane de euro.

Varful transferurilor banesti ale romanilor din Spania a fost atins in 2008, respectiv 2,11 miliarde euro, iar in acelasi an transferurile banesti ale romanilor din Italia au fost de 2,7 miliarde euro.

Economistul şef al BNR susţine că băncile ar trebui să-şi stabilească strategii diferite în funcţie de aceste trei tipologii de emigranţi şi că „una este să urmăreşti un emigrant care vrea să se întoarcă acasă şi trebuie să ştii ce anume are de gând, să deschidă o mică afacere sau să-şi construiască o casă sau să-şi cumpere o maşină, altfel de strategie ai faţă de un emigrant care n-are de gând să se întoarcă şi trimite bani acasă ca să-şi ajute rudele sau copiii să meargă la şcoală”.

Sursa : Smith&Smith

About Business Editor