Romanii cheltuiesc aproape jumatate din salariu pe mancare si bautura si foarte putin pe sanatate si educatie

Romanii cheltuiesc aproape jumatate din salariu pe mancare si bautura si foarte putin pe sanatate si educatie
Comments Off on Romanii cheltuiesc aproape jumatate din salariu pe mancare si bautura si foarte putin pe sanatate si educatie, 11/08/2014, by , in Lifestyle

41% din venitul lunar al unui roman, este cheltuit pe alimente si bauturi, fiind cea mai mare pondere la nivelul Uniunii Europene, in conditiile in care veniturile reprezinta 25% din media europeana.

Potrivit unui raport al companiei de cercetare de piata Food Drink Europe, in timp ce un roman cheltuie pe aceste produse aproape jumatate din venitul lunar, media la nivelul Uniunii Europene este de sub 15%, ponderea scazand chiar sub acest nivel pentru statele dezvoltate din vest, precum Germania, Suedia sau Luxemburg.

Un salariu mediu net al unui roman, permite cumpararea a 15 cosuri de alimente de baza intr-o luna, fata de un german care poate cumpara 50 de cosuri, sau un polonez cu 25 de cosuri de alimente cumparate, relateaza Zf.ro.

Aceeasi sursa a calculat si costul mediu al aceluiasi cos de 15 alimente in mai multe piete din Europa Centrala si de Est si in Germania si a observat ca un roman plateste in medie 24 de euro, cu 8% mai putin decat un polonez si cu circa 40% mai putin fata de un neamt. La polul opus, salariul mediu al unui roman este de aproape doua ori mai mic decat al unui polonez si de sase-sapte ori mai mic decat al unui german.

Preturile alimentelor, ale hainelor sau ale produselor de ingrijire personala din magazinele din Romania sunt de multe ori aliniate celor din alte state europene, in timp ce salariile romanilor au ramas cu mult in urma.

About News Report