Romania, sub Bulgaria in topul competitivitatii economice

Romania, sub Bulgaria in topul competitivitatii economice
Comments Off on Romania, sub Bulgaria in topul competitivitatii economice, 04/09/2014, by , in Business today

Romania a fost surclasată de Bulgaria in topul competitivitatii economice (Indicele Global al Competitivitatii) realizat de Forumul Economic Mondial (WEF). In timp ce tara noastra a urcat 17 pozitii, pana pe locul 59, vecinii de la Sud de Dunare s-au clasat pe treapta cu numarul 54.

Ungaria se situeaza cu o pozitie in spatele Romaniei, pe 60, in timp ce Ucraina, Republica Moldova si Serbia nu se regasesc printre primele 70 de economii ale lumii, dupa criteriile competitivitatii.

Economia romanească sta cel mai bine la capitolul eficienta (locul 50) si cel mai prost la cel al inovatiei (locul 78). Capitolul eficienta se refera la accesul la educatie si calificare, eficienta pietei de consum si a pietei muncii, gradul de dezvoltare a pietei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar si marimea pietei interne. Capitolul inovatie depinde de aspectul implicit al inovatiilor aduse de economia locala, cat si la “gradul de sofisticare” a mediului de afaceri, potrivit analizei anuale WEF.

In privinta cerintelor de baza ale unei economii de piata, precum gradul de dezvoltare institutionala, infrastructura, mediul macroeconomic si accesul la servicii de sanatate si educatie primara, Romania se plaseaza pe locul 77 in lume, relateaza Mediafax.ro.

Dezvoltarea unei afaceri in Romania este infranata de lipsa surselor de finantare, nivelul ridicat al taxelor, infrastructura slab dezoltata si coruptia, sustin analistii de la WEF.

Topul anual WEF include 144 de economii ale lumii. Calcularea indicelui competitivitatii se face pe baza unui complex de factori: prevederile legislative dintr-o ţara, produsul intern brut si rata inflatiei, calitatea infrastructurii, a sistemelor de educatie si sanatate si caracteristicile pietelor respectivului stat.

Cea mai competitiva economie din lume este Elvetia, urmata de Singapore, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Germania, Japonia, Hong Kong, Olanda, Marea Britanie si Suedia

About News Report