România, pe ultimul loc la consumul de pește, pe primul la cartofi

România, pe ultimul loc la consumul de pește, pe primul la cartofi
Comments Off on România, pe ultimul loc la consumul de pește, pe primul la cartofi, 09/12/2014, by , in Business today

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 kg pe an și pe ultimul loc la consumul de pește cu 5 kilograme de peşte pe an.

Potrivit Federaţiei Cartofului, legumele consumate de români sunt cartofi de dimensiuni mari, aduşi la preţuri foarte mici din import, de proastă calitate. La români, criteriul selecției este mărimea.

“Românul consumă, în medie, 94 de kilograme de cartofi pe an. Cartoful este a doua pâine a românului. Din păcate, însă, din cauza nivelului scăzut de trai, mulţi români mănâncă cartofii cu pâine. Când mănânci cartofi, nu mai trebuie să mănânci pâine, pentru că îngraşă”, a declarat pentru Mediafax Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului.

Acesta a adăugat: “Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vând pe nimic în străinătate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricaţi, dar au mai puţine calităţi culinare. Sunt mai puţin gustoşi, pentru că au o cantitate mai mare de apă. Românul dacă îl vede mare, crede că e bun”.

Boțman a încheiat: “Preţul cartofului la producătoreste foarte mic, de 0,4-0,5 lei pe kilogram. Vin foarte multe importuri, mai ales din Polonia, la preţuri mici, fără taxe şi fără facturi. Vrem şi noi să se reducă TVA la cartofi”.

La consumul de pește, românii sunt însă codași, cu doar 5 kilograme de pește pe cap de locuitor pe an. Islandezii sunt campioni la consumul de pește: 90 de kilograme pe an pe cap de locuitor.

About News Report