Romania ocupa locul 4 in topul celor mai mari firme in Europa Centrala si de Est

Romania ocupa locul 4 in topul celor mai mari firme in Europa Centrala si de Est
Comments Off on Romania ocupa locul 4 in topul celor mai mari firme in Europa Centrala si de Est, 27/08/2014, by , in Business today

In top 500 al celor mai mari firme din Tarile Europei Centrale si de Est realizat de Coface, Romania ocupa locul al patrulea. Dupa afacerile realizate de acestea de 46,4 miliarde de euro ocupa locul cinci si dupa profit de 2,05 miliarde de euro este pe pozitia a treia.

“Din punct de vedere regional si in comparatie cu media UE, Romania s-a distins in 2013 cu o crestere economica de 3,5%. Desi numarul de firme din Romania aflate in clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est este similar cu cel din anii anteriori (cca 10% din total), este incurajator pentru economia romaneasca ca cei mai mari jucatori economici ai sai au avut o evolutie pozitiva in ceea ce priveste performanta financiara, rezultatele pentru 2013 indicand o crestere medie de 6,3% a cifrei de afaceri si o rata a profitului net de 3,3%”, a declarat Constantin Coman, country manager al Coface Romania.

In topul celor mai performante domenii de activitate se afla industria petroliera si a gazelor naturale, urmata de sectorul energetic, cel auto si de retail.

Primele trei tari in functie de numarul companiilor din Top 500 sunt Polonia (148 de companii), Ucraina (90 de companii) si Ungaria (62 de companii). Romania si Cehia ocupa  locul patru cu acelasi numar de firme in clasament (48), relateaza Mediafax.ro.

In ceea ce priveste numarul de angajati, Romania ocupa locul 4, cu 164.769 de persoane, fiind devansata de Polonia (936.798), Ucraina (608.192) si Ungaria (223.047).

Cele 500 de companii din Europa Centrala şi de Est si-au crescut usor cifra de afaceri cu 0,2%, la peste 644 de miliarde euro. Cu toate acestea, cele mai mari companii din CEE raman cei mai importanti angajatori din regiune, topul concentrand 3,7% din forta de munca totala din ECE (aproximativ 2,5 milioane de angajati).

Marile companii din Europa Centrală şi de Est sunt Polski Koncern Naftowy Orlen din Polonia, din domeniul petrol şi gaze, MOL Ungaria şi Skoda Auto Cehia. Grupul Coface este unul dintre liderii mondiali in asigurarile de credit.

About News Report