Ce spune Standard&Poor’s de cresterea economica a Romaniei ?

Ce spune Standard&Poor’s de cresterea economica a Romaniei ?
Comments Off on Ce spune Standard&Poor’s de cresterea economica a Romaniei ?, 19/02/2014, by , in Business today

Ultimul trimestru al anului 2013 a adus o crestere bruta a PIB ului Romaniei de 5.3% ducand la o crestere anuala de 3.5% a economiei. Coreland cu datele publicate de catre Eurostat, Romania devine astfel tara cu cea mai mare crestere economica din Unuinea Europeana in 2013.

Sa nu uitam ca am pornit de la sperante modeste, Guvernul Ponta proiectand bugetul pe o crestere estimata de doar 1,6 procente. Rezultatele semnal ale Institutului National de Statistica (INS) arata ca la acesta crestere au contribuit in mod special agricultura, exporturile si industria. Sa nu uitam ca indicele industrial a atins un maxim istoric in luna octombrie intr-un context favorabil de crestere atat a exporturilor cat si a consumului populatiei. Cresterea exporturilor merita o anliza aparte privind imbunatatirea reala sau nu a competitivitatii industriei romanesti, dar anul 2013 a adus oricum rezultate foarte bune. Pe de alta parte, semnele de revenire ale economiei au dus – cu toate ca aceste semne se simt in nivelul de trai abia dupa o perioada de 6-10 luni – la o crestere vizibila a consumului populatiei. Doua premise importante pentru o marire a cererii, cu efect direct asupra industriei.

Este cea mai mare crestere a economiei romanesti dupa anul de varf 2008 dinaintea crizei. Pentru 2014 aanalistii estimeaza o incetinire a avansului economic la aproximativ 2.3%. Tinand cont ca la evolutia foarte buna din ultimul trimestru al anului trecut segmentul constructiilor nu a avut o contributie importanta – fiind vorba de luni cu temperaturi scazute – este insa posibil ca in primavara sa avem si sprijinul investitiilor dintr –o piata imobiliara in usoara crestere. Ramane de vazut daca optimismul va fi suficient de ridicat pentru a extinde si in aceasta zona entuziasmul consumatorilor, fiind nevoiti sa tinem cont si de reactia bancilor vis-à-vis de creditare.

Analistii spun ca economia autohtona  a « decolat »  in ultimul trimestru al lui 2013 in conditiile in care Romania a fost urmata de Cehia, Lituania,  Marea Britanie si Olanda  (ultimele doua state  cu cate 0.7%). Pe de alta parte, este important ca marile industrii europene – Germania, Franta si Marea Britanie – au inregistrat cresteri peste asteptari, aducand optimismul in piata. Statele Unite au avut un usor recul in ultima perioada, dar multi au pus acest lucru pe seama iernii grele ce a afectat in mod direct transporturile si infrastructura la finalul anului trecut.

In acest context favorabil Romaniei, cel putin ca imagine, raman de urmarit reactiile agentiilor internationale de rating, in contextul in care Standard&Poor’s continua sa mentina tara noastra in mod paradoxal la un rating « junk » care goneste investitorii. Fara sa ne imbatam cu apa rece – cum se spune pe la noi – este putin ciudat ca o tara care a reusit in anul 2013 cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana sa fie mentinuta la « junk » – sa nu uitam insa ca agentiile de rating tin cont de mult mai multi factori, intre care si stabilitatea economica si legislativa. 

Un semnal pozitiv l-au dat americanii de la Moody care au anuntat ca imbunatatirea balantei de plati si cresterea economica accelerata reduc necesarul de finantare al Romaniei si favorizeaza o posibila imbunatatire a ratingului suveran, mai ales in contextul in care Romania a facut fata cu bine varfului de plati catre creditorii internationali din ultimul an.

About Business Editor