România, printre ţările cu cel mai scump combustibil din lume, în funcţie de puterea de cumpărare

România, printre ţările cu cel mai scump combustibil din lume, în funcţie de puterea de cumpărare
Comments Off on România, printre ţările cu cel mai scump combustibil din lume, în funcţie de puterea de cumpărare, 02/12/2014, by , in Business today

Suntem printre primii în topuri în care nu ne-am dori să ne aflăm. Astfel, România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare.

Țara noastră se situează, potrivit unui studiu Bloomberg efectuat în 61 de țări, pe locul 11 după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic.

Un galon de benzină premium, adică circa patru litri, costă 4,92 de euro, în timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro). Astfel, pentru cumpărarea a aproape patru litri de benzină, un român trebuie să plătească 22,04% din venitul mediu pe zi. Un român scoate din buzunar  5,82% din venitul mediu zilnic pentru un litru de benzină sau de motorină.

România se plasează în clasamentul denumit “suferinţă la pompă” pe locul 11 în rândul celor 61 de state analizate. Conform criteriului “suferinţa la pompă”, clasamentul Bloomberg este condus de Pakistan, unde pentru cumpărarea unui litru de benzină este necesară o treime din venitul mediu zilnic.

Topul ţărilor cu cele mai mari preţuri la benzină este condus de Norvegia, unde un litru de benzină costă 1,96 de euro, fiind urmată de Turcia (1,79 euro) şi Hong Kong (1,72 euro).

Venezuela ocupă ultima poziţie în ambele topuri, cu un preţ de 0,01 euro pe litru de benzină.

 

About News Report