Revine dinastia Bush?

Revine dinastia Bush?
Comments Off on Revine dinastia Bush?, 31/03/2014, by , in Vision & Trends

Ultimele zile au fost agitate in cercurile politice americane. Se prefigureaza o candidatura surpriza din partea Partidului Republican, in conditiile in care democratii par sa o nominalizeze pe Hillary Clinton pentru alegerile din 2016.

Washington Post, CNN si  Fox News au aparut simultan cu o informatie din culisele Partidului Republican : Jeb Bush, fratele celui de-al  43 –lea presedinte american si fiul celui de-al 41-lea este pregatit pentru a fi nominalizat pentru alegerile prezidentiale din 2016.

Desi Jeb Bush a raspuns conform CNN intr-o intalnire cu presa din Las Vegas in urma cu cateva zile « Voi ignora aceasta intrebare », el a incheiat recent un tur al prinicipalelor state americane, la finalul caruia i-a atacat direct pe presedintele Obama si pe contracandidatul sau din Partidul Republican. O mare parte din finantaorii lui Mitt Romney – fostul candidat la presedentie – par deja sa se adune in spatele lui Bush.

Este destul de probabil sa avem un candidat republican in persoana celui de-al treilea membru al familiei Bush, chiar daca apropiatii sai spun ca este un om politic pragmatic si analitic si nu va da un raspuns clar inainte de finalul lui 2014.

Daca tinem cont si de scaderea de popularitate a presedintelui Obama, cat si de experienta lui Bush in zona economica si comerciala inainte de a deveni guvernator in Florida , republicanii par sa joace o carte buna.

 Pe de alta parte sunt cunoscute legaturile familiei Bush cu cercuri de interese financiare sau cu zona producatorilor de armament cat si stilul autoritar de conducere si agresiv in politica externa. George Bush senior era recunoscut pentru incapatanarea cu care se impunea in fata serviciilor secrete, chiar daca despre Geroge W Bush se spunea ca este mai maleabil si chiar a reactionat tarziu si lent public fata de atentatele din 11 septembrie. Ar schmba revenirea dinastiei Bush pozitia si reactia internationala a Statelor Unite in politica mondiala ? Este destul de probabil ca in perioada de criza si dupa reactiile de nemultumire a americanilor de rand privind  evenimentele din Crimeea acestia sa isi doreasca un leader mai autoritar la Casa Alba, mai aproape de stilul Putin.

Si pentru ca situatia sa fie si mai interesanta sa amintim ca un sondaj realizat in ianuarie de catre Paritdul Democrat arata ca in randul staffului de decizie chestionat Hillary Clinton avea un avans de 73-12 in fata vicepresedintelui Joe Biden. Oare nici in Statele Unite partidele (ca sa nu amintim aici serviciile secrete) nu mai au prea multa imaginatie pentu a veni cu noi candidati ? Se pare ca finantatorii sunt mai prudenti in acesta perioada si vor sa mizeze pe nume mai sigure, asa ca nu ar fi exclus sa avem un duel intre familiile Bush si Clinton.

Jeb Bush are o biografie  interesanta. Nascut in 1953 in Texas, a ales mai intai sa predea limba engleza in Mexic, apoi  a absolvit la Universitatea din Texas « afaceri latino-americane ». S-a mutat in 1980 in Florida unde a lucrat in real estate (afaceri imobiliare)  fiind apoi prima oara angajat in sectorul public – secretar de comert al statului Florida. Pierde primele alegeri de guvernator in 1994  dar castiga in 1998.

Jeb Bush

In controversele legate de voturile din Florida pentru fratele sau George W  Bush, Jeb Bush se retrage din toate comisiile pentru a nu fi considerat lipsit de obiectivitate. Cativa ani mai tarziu are probleme legate de fiica sa Noelle, arestata pentru posesie de droguri. Noelle a petrecut 10 zile in inchisoare intr-un program de reabilitare iar Jeb Bush o ia alturi de el la depunerea juramantului pentru al doilea mandat de guvernator in 2000. In cel de-al doilea mandat a fost apreciat pentru masuri economice si imbunatatirea sistemului educational.

Jeb Bush este casatorit si are trei copii : doi baieti si o fata.

Vor decide electorii celor doua partide  pentru Jeb Bush si Hillary Clinton ? E un joc cu miza si surprize ce merita urmarit….

About Business Editor