PROIECT de LEGE: Cine nu poate să achite creditele să dea băncii casa, fiind eliberat de credit

PROIECT de LEGE: Cine nu poate să achite creditele să dea băncii casa, fiind eliberat de credit
Comments Off on PROIECT de LEGE: Cine nu poate să achite creditele să dea băncii casa, fiind eliberat de credit, 21/05/2015, by , in Business today

Un grup de 156 parlamentari au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii, iar datoria să se stingă, a anunţat, joi, deputatul PNL Daniel Zamfir.

“Proiectul de lege prevede că atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acoperă creditul, iar banca se îndreaptă şi spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echităţii. Cât timp banca şi-a trimis un evaluator agreat să evalueze creditul, banca şi-a acoperit riscul creditării, iar când apare criza contractului, riscul să fie împărţit, nu e normal să suporte doar clientul”, a declarat Daniel Zamfir, unul dintre inițiatori.

Acesta a adăugat: “Când o persoană fizică nu-şi mai poate plăti un credit pentru care şi-a ipotecat imobilul, anunţă banca şi apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit. Dacă se începe cu acest declic imobiliar se deblochează piaţa imobiliară, o să înceapă să funcţioneze şi piaţa construcţiilor”.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la proiect, a estimat că de aceste prevederi ar beneficia cele 950 de mii de persoane care figurează în evidenţele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu impotecă.

About News Report