Producatorii de tutun se tem de noi majorari

Producatorii de tutun se tem de noi majorari
Comments Off on Producatorii de tutun se tem de noi majorari, 26/09/2014, by , in Business today

Producatorii de tutun sunt ingrijorati ca incepand cu anul viitor taxele s-ar putea majora, fie prin cresterea accizelor in avans fata de calendarul de armonizare, fie prin schimbarea metodologiei de calcul privind cursul de schimb utilizat la determinarea accizei, asa cum s-a mai intamplat dupa anii in care au avut loc alegeri.

Adrian Popa , corporate regulatory affairs director British American Tobacco (BAT), a aratat ca exista temerea ca statul va urmari maximizarea incasarilor bugetare din industria de profil prin cresterea fiscalitatii, asa cum s-a intamplat si in 2010, dupa anul electoral 2009, cand au fost tot doua cicluri de alegeri si a explicat ca, in general, in anii electorali apar dezechilibre bugetare, iar dupa alegeri guvernele cauta solutii pentru a creste incasarile si a acoperi unele goluri.

Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications al JTI Romania, Moldova si Bulgaria, a explicat ca nu exista in acest moment niciun indiciu din partea Ministerului Finantelor privind cursul care va fi utilizat la calculul accizei pentru 2015 si nici posiblitatea devansarii calendarului de armonizare negociat pana in 2018. Oficialul JTI sustine ca una dintre variantele pe care Ministerul Finantelor le-ar putea lua in calcul vizeaza inghetarea cursului la nivelul de 4,738 lei/euro si indexarea pe viitor cu rata inflatiei.

Conform agentiei Mediafax.ro, JTI, Philip Morris si BAT au semnat joi un acord de colaborare cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in vederea combaterii comertului ilegal de tigarete, care presupune ca personalul vamal si cel specializat in combaterea fraudei fiscale sa beneficieze de sprijinul si expertiza celor trei companii de tutun.

Cei trei mari producatori au explicat ca au un interes economic direct in combaterea contrabandei intrucat marjele de profit in afara spatiului UE sunt mai mici decat in Romania.

O noua scumpire a tigarilor de la 1 ianuarie 2015 ar creste presiunea din partea contrabandistilor, intrucat preturile oficiale sunt deja de 5-6 ori mai mari in Romania decat in statele vecine.

About News Report