Preturile alimentelor, în creștere

Preturile alimentelor, în creștere
Comments Off on Preturile alimentelor, în creștere, 05/08/2015, by , in Business today

Preturile alimentelor au inceput sa creasca fata de acum doua luni, atunci cand TVA-ul s-a redus la alimente, de la 24% la 9%, astfel ca in unele retele de magazine sunt produse care au preturi majorate chiar si cu 30%.

Cele mai vizibile cresteri le-au consemnat in perioada 8 iunie – 4 august laptele, carnea de pui, salamul si apa minerala. Astfel, de exemplu pretul unui litru de lapte Zuzu (1,5% grasime) a crescut cu 14,7% fata de 8 iunie, pana la 3,98 lei in cadrul magazinului Carrefour Online.

In cadrul aceluiasi magazin, pretul apei minerale carbogazoase Borsec (1,5 litri) a crescut cu aproape 9%, pana la 1,95 de lei. Pe de alta parte, in cadrul Cora Drive un pachet de 100 de grame de salam banatean Cris-Tim are un pret cu aproape 30% mai mare, in timp ce un kilogram de pui grill Fragedo are un cost cu 14% mai mare fata de 8 iunie.

„Preturile acestea nu pornesc de la producatori. N-am facut majorari de pret. Noi ca producatori nu putem interveni in politica de vanzare a retailerilor, fiecare isi pune preturile pe care le doreste“, spune un manager din industria alimentara.

Potrivit  zf.ro, cresteri de preturi s-au mai inregistrat si la mustar, chipsuri, cafea sau zahar, ultimele doua categorii fiind insa puternic influentate de sezonalitate sau de preturile de pe bursa.

About News Report