Prețuri ca în Occident, lefuri de șapte ori mai mici pentru români

Prețuri ca în Occident, lefuri de șapte ori mai mici pentru români
Comments Off on Prețuri ca în Occident, lefuri de șapte ori mai mici pentru români, 28/02/2015, by , in Business today

Românii nu o duc deloc mai bine față de restul cetățenilor din UE. Salariul minim s-a dublat faţă de 2008, dar mulți români nu simt că o duc mai bine. Preţul alimentelor a crescut cu 30 de procente şi a ajuns la fel ca în magazinele din Occident, dar salariile sunt de șapte ori mai mici decât cele din UE.

Din 2008 și până anul acesta, salariul minim a urcat de la 500 de lei la 975 de lei. Cu toate că aproape s-a dublat românii nu îşi permit să cumpere mai multe alimente acum faţă de anii trecuţi.

Preţul principalelor zece produse din coşul de consum a urcat cu o treime din 2008 şi până acum. Carnea este, valoric, produsul care atârnă cel mai greu în bugetul de cumpărături.

Cel mai mult s-a scumpit carnea de porc, cu 5,5 lei. Ieftinirile sunt în schimb nesemnificative, prețul unui litru de ulei a scăzut cu doar 3 bani. Sunt și produse care s-au sucmpit enorm: pastele scumpit cu 90%, iar făina cu aproape 80% și ouăle cu 40%.

“Nivelul salariului minim este în continuare foarte scăzut. În sectorul privat sunt multe situații în care salariul din societăți este aproape de acest nivel, patronul spune: da, respect legea, salariul minim este 975, eu îi dau o mie. Nu ai ce să îi faci”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatului din Industria Alimentară, pentru digi24.ro.

Doar 10 din cele 28 de state UE au salarii sub 500 de euro pe lună. Polonezii şi croaţii au salarii duble faţă de români, iar bulgarii primesc cele mai mici lefuri.

About News Report