Preţul electricităţii va scădea de la 1 ianuarie, gazele de la 1 iulie 2016

Preţul electricităţii va scădea de la 1 ianuarie, gazele de la 1 iulie 2016
Comments Off on Preţul electricităţii va scădea de la 1 ianuarie, gazele de la 1 iulie 2016, 27/11/2015, by , in Business today

Preţul electricităţii la consumator va scădea cu 5-6% la 1 ianuarie, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare. Totodată, gazele se vor ieftini de la 1 iulie 2016, așa cum s-a anunțat în urmă cu câteva luni.

Anunțul reducerii tarifelor pentru populație a fost făcut de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

“Tarifele la energia electrică vor scădea de la 1 ianuarie proporţional cu scăderea tarifelor de distribuţie din cadrul preţului final. Tariful de distribuţie va scădea cu un procent între 8 şi 10%, ceea ce va genera în factura finală o scădere de 3-5%. De asemenea, va scădea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a preţului de 5-6%, începând cu 1 ianuarie”, a spus potrivit Mediafax şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Acesta a adăugat: “O scădere de 5% ar fi de 20 de lei plus TVA. Iar TVA nu va mai fi 24%, de la 1 ianuarie va fi 20%, deci e o scădere interesantă”.

Cât despre gaze, Havrileț a punctat: “Aşa cum evoluează piaţa gazelor naturale în acest an, avem şi o situaţie favorabilă din punct de vedere al vremii, considerăm că de la 1 iulie preţurile la gazele naturale ca şi marfă, preţul gazelor din producţia internă, vor scădea cu cel puţin 10%. La nivelul consumatorului industrial înseamnă o scădere de 5-6%, iar la nivelul consumatorului casnic nu există o altă estimare decât cea din calendarele de liberalizare, este prevăzută menţinerea preţului reglementat la un nivel mult mai mic decât preţul industrial”.

About News Report