Grecia: “Populatia va hotari daca accepta sau nu masurile de austeritate”!

Grecia: “Populatia va hotari daca accepta sau nu masurile de austeritate”!
Comments Off on Grecia: “Populatia va hotari daca accepta sau nu masurile de austeritate”!, 29/06/2015, by , in Business today

Intr-un discurs sustinut vineri noapte la televiziunea nationala, premierul  Greciei, Alexis Tsipras a anuntat ca executivului de la Atena i se cere sa accepte masuri de austeritate de nesuportat.

“Cu putin timp in urma, am convocat o sedinta de guvern in care am propus sa tinem un referendum, astfel incat poporul elen sa decida in mod suveran. Propunerea a fost unanim acceptata. Parlamentul se va reuni in sedinta extraordinara pentru a valida propunerea Consiliului de Ministri de a organiza un referendum duminica viitoare, 5 iulie, cu intrebarea: acceptati sau respingeti planul creditorilor? L-am anuntat deja pe presedintele Republicii despre decizia mea, dar i-am sunat si pe presedintele Frantei, pe cancelarul german si pe presedintele Bancii Centrale Europene”, a declarat premierul.

Cei mai multi cetateni ai Greciei, ingrijorati de decizia guvernului si de teama faptului ca Grecia ar putea ieși din UE, au iesit din case in mijlocul noptii si s-au dus la bancomate sa-si retraga banii din conturi.

“Voi cere oficial printr-o scrisoare liderilor Uniunii Europene si institutiilor o extindere a programului pentru cateva zile, astfel incat poporul sa poată decide liber de presiuni si santaj, asa cum ne cere Constitutia si in traditia democratica a Europei”, a adaugat Alexis Tsipras.

Premierul elen  a confirmat duminica, inchiderea temporara a bancilor din Grecia, transmite Agerpres. Surse apropiate de dosar precizasera anterior ca bancile elene și Bursa de la Atena vor ramane inchise luni.

Bancile s-au inchis

Duminică seara, premierul a spus că băncile din Grecia vor rămâne închise pentru o perioadă care nu a fost menţionată, iar retragerile de numerar vor fi restricţionate, la recomandarea Băncii Greciei. Astfel, grecii vor retrage maxim suma de 60 de euro pe zi.

About News Report