Ploile din sudul tarii sumpesc painea?

Ploile din sudul tarii sumpesc painea?
Comments Off on Ploile din sudul tarii sumpesc painea?, 24/07/2014, by , in Business today

Cultivatorii de grau din judetele din sudul tarii, grav afectate de ploi si inundatii anunta ca recolta de anul acesta este compromisa si ca este de asteptat ca painea sa se scumpeasca.

Paradoxal, anul acesta, nu seceta este cea care compromite culturile de grau, ci cantitatile mari de apa cazute si care i-a impiedicat pe oameni sa intre la timp cu utilajele la treierat.

„Eu ma numar printre cei care au terminat de recoltat graul datorita faptului ca am schimbat un pic culturile şi am semanat o suprafata mult mai mica anul acesta. Unitătile de morarit şi panificatie ne-au contactat deja si incearcă să-si regleze cantitatile pe care vor sa le cumpere din productia internă. In conditiile in care aceasta nu va fi suficienta se va apela la import, astfel ca pretul graului va fi dublu, peste un leu pe kilogram, deci painea se va scumpi foarte tare“, a spus Constantin Iancu, preşedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Dolj, conform adevarul.ro.

Pana la aceasta data, agricultorii au recoltat aproximativ 75% din suprafata de teren cultivate cu grau, adica peste 150.000 de hectare. Din pacate, nu numai recolta de grau a fost afectata. Precipitatiile abundente, grindina si furtunile au distrus 4.862 de hectare de cereale. Conform Directiei Agricole Calarasi, 1.720 hectare de grau, 1.470 hectare de orz, 513 hectare de rapita, 503 hectare de floarea-soarelui si peste 100 de hectare de porumb au fost calamitate.

In privinta pretului painii, oficialii spun ca nu ar trebui sa avem motive de ingrijorare. Deputatul de Calarasi, Valeriu Steriu crede ca ‘’pentru omul de rand, chiar daca pretul graului va creste, painea ramane cel putin la acelasi nivel ca si anul trecut.Un impact pozitiv il are si reducerea TVA’’.

About News Report