Perspectivele și provocările operatorilor de telecomunicații din România, discutate la RONOG 2014

Perspectivele și provocările operatorilor de telecomunicații din România, discutate la RONOG 2014
Comments Off on Perspectivele și provocările operatorilor de telecomunicații din România, discutate la RONOG 2014, 19/11/2014, by , in Uncategorized

Prima conferință internațională a operatorilor de internet și telecomunicații din România, RONOG 2014, ce a avut loc miercuri, 29 octombrie 2014, a pus bazele primei platforme de comunicare din domeniul IT&C orientată pe schimbul de idei, experiențe și opinii, pe dezbaterea noilor tehnologii și trenduri în domeniu, dar și pe aspectele tehnice care pot influența internetul în România.

În cadrul conferinței RONOG, specialiștii au abordat tematici de interes pentru piața de profil precum perspectivele și provocările cu care se confruntă operatorii de telecomunicații din România, problemele tehnice și upgrade-uri ale sistemelor și echipamentelor, dar și securitatea informațiilor, beneficiile pe care le oferă conectarea operatorilor la nodurile Internet Exchange și implementări IPv6.

Silviu Sofronie de la Bitdefender a vorbit despre comportamentul botnet și metode de securitate și detecție, în timp ce Petru Fuiorea de la ROL.ro a prezentat studii de caz propunând o platformă interactivă ca soluție de business. „În momentul de față, internetul este al creatorilor de media și de content, toți ceilalți oferim servicii de acces la internet. Evoluția acestei industrii, să o numim totuși tradițional a telecomunicațiilor, o văd sub niște auspicii bune, depinzând însă foarte mult de rezolvarea câtorva probleme mai degrabă administrative. O primă problemă este reglementarea bună ori suprareglementarea, care nu va fi atât de bună. Pe de altă parte, unul dintre subiectele cu adevărat discutate aici era problema accesului la infrastructură. Cu cât este mai democratic acest aspect – accesul la infrastructură – cu atât vom avea posibilitatea de a avea o industrie care să și contribuie la dezvoltarea industriilor conexe: IT-ul, crearea de media, crearea de content”, a mai subliniat Petru Fuiorea.

“Prin RONOG eu sper la o civilizare a pieței, sper ca lumea să nu stea doar în sală, să stea pe coridoare, să încerce să dezvolte noi idei, noi produse toate în favoarea consumatorului final”, a declarat Cristian Copcea, vicepreședintele Asociației INTERLAN.

”RONOG este probabil singura șansă ca societățile noastre să nu ajungă sa fie extrem de polarizate și să intre într-un colaps. Polarizarea este un aspect mai neplăcut al tehnologiei, fiind pentru prima dată în istoria omenirii când tehnologia generează mai mult șomaj decât locuri de muncă”, a declarat în cadrul conferinței și deputatul Varujan Pambuccian, membru de onoare în Asociația INTERLAN.

Dan Tofan de la CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) a tras un semnal de alarmă asupra faptului că în 2014 au crescut cu 26% numărul IP-urilor din România ce sunt infectate cu malware, precizând că e nevoie de o comunicare mai bună între provideri și instituție.

Mihai Bătrîneanu, președinte ANISP (Asociația Furnizorilor de Internet din România) a ținut să precizeze în cadrul primei ediții a conferinței RONOG că „suntem a doua țară din lume, din Europa, din punct de vedere al vitezei la internet”.

Tot despre viteza internetului a vorbit și Greg Hankins de la Alcatel-Lucent, care a susținut la RONOG 2014 un discurs despre evoluția acesteia din 1973 până în prezent. Greg Hankins a propus soluții, dar a dat și un pronostic potrivit căruia în 2017 viteza internetului ar trebui să ajungă la 400 GE.

„Prin RONOG încercăm în primul rând să devenim mai vizibili ca operatori mici și mijlocii pe piață și încercăm să încurajăm colaborarea la nivelul tehnic sau orice alt nivel între operatori. Este important în primul rând pentru operatori, care fac parte din INTERLAN sau nu, sau care sperăm că vor face parte în viitor”, a declarat și Eric Băleanu, președintele Asociației INTERLAN.

Conferința a fost organizată de Asociația INTERLAN cu sprijinul EURO-IX și a fost prima întâlnire oficială a operatorilor de internet și telecomunicații din România.
RONOG 2014 a reunit peste 100 de participanți, reprezentanți ai operatorilor de rețele, furnizorilor de servicii de conținut, furnizorilor de echipamente, companiilor românești și străine de profil, autorităților din domeniu, personalități marcante din România și din străinătate, lideri de opinie și jurnaliști. În cadrul conferinței, prezentatorii au oferit participanților informații actuale și relevante pentru comunitatea operatorilor de internet și telecomunicații.

RONOG 2014 a fost un eveniment organizat cu susținerea Euro-IX, 2K Telecom, Bitdefender, RIPE NCC, Internet Society, Alcatel-Lucent, M247 Europe, NX Data și Clico Sp (distribuitor unic Juniper Networks în România).
NOG-urile (Internet Network Operators Groups ) sunt comunități de specialiști din domeniul internetului și telecomunicațiilor care crează platforme și forumuri de discuții și dezbateri a problematicii de interes comun, prin intermediul conferințelor anuale. Grație statutului membrilor din cadrul acestor comunități, NOG-urile au de regulă, o mare putere de influență privind toate procesele funcționale și de operare a Internetului.

Parteneri media: Agerpres, Agora, Bursa, Business Avenue, Cotidianul, Ziare.com, Business24 si The Money Channel.

Tags:
RONOG 2014

About News Report