Realitate si perceptie : genereaza experiente

Realitate si perceptie : genereaza experiente
Comments Off on Realitate si perceptie : genereaza experiente, 16/06/2014, by , in Lifestyle

 

Perceptia fiecaruia dintre noi este diferita, pentru ca ea se bazeaza pe cunostintele noastre, pe experientele anterioare si pe experienta noastra emotionala in particular. Cunostintele pot fi cat de cat similare, dar experientele si asimilarea acestora sunt diferite. Creierul uman este poate cel mai complex sistem care pe baza vibratiilor electromagnetice transforma informatii vizuale, auditive si de alta natura in reactii mecanice sau in reactii mentale, emotionale si chiar reflexe neconditionate.

Scoala si sistemul formal de educare ne dezvolta cunostintele si ne supune unor teste de inteligenta bazate pe asimilarea unor tipare, unor stereotipuri. Creierul uman are tendinta sa isi  formeze anumite tipare si incearca sa incadreze informatiile noi in aceste tipare. De aceea stilul nostru de gandire si perceptia pot fi diferite fata de ale altor persoane, pentru ca aceste tipare pot sa difere de la o persoana la alta. Sistemul formal de educare creeaza aceste tipare dar nu urmareste dezvoltarea inteligentei emotionale, a relationarii si a perceptiei celorlalti, a empatiei, care inseamna capacitatea noastra de a ne pune in locul celuilalt si de a ne da seama cum gandeste si cum ar putea actiona acesta. Empatia aduce o stare de confort intre persoane si un nivel superior de comunicare, dar realizarea ei implica o experienta emotionala suficient de mare pentru a putea intelege starile celuilalt. Experienta emotionala o dezvoltam in familie, la scoala in relatia cu ceilalti colegi, in comunitatile in care traim ulterior. O putem dezvolta insa prin invatarea exeperimentala, sistem adoptat de exemplu in cadrul trainingurilor prin intermediul jocurilor si activitatilor de simulare.

Eduard de Bono aborda acesta suma de experiente , cunostinte si trairi ca pe un balon logic. El spunea ca fiecare este inconjurat de un balon logic si gandeste si ia deciziile in interiorul acestui balon. Daca vedem lucrurile diferit nu inseamna neparat ca unul dintre noi nu este inteligent, fiecare a luat decizia corespunzatoare propriului balon logic. De aceea, pentru a comunica bine cu o persoana trebuie sa incercam sa patrundem in balonul sau logic. La fel, cand vrem sa motivam pe cineva nu o putem face din balonul nostru logic, ci din al persoanei pe care dorim sa o motivam.

Este evident ca nu vom trai anumite emotii si nu vom avea anumite stari emotionale pana nu vom trece prin ele. Nu le putem lua din carti sau din povestirile altora, chiar daca  povestirile au avantajul de a implica ambele emisfere ale creierului si de a ne implica si logic si emotional. De aceea probabil sportivii au o experienta emotionala mai buna si se descurca mai bine in viata , sportul fiind recomandat pentru copii nu doar pentru o evolutie fizica buna  ci si emotionala.

Evolutia emotionala prin experiente implica o educatie speciala a copiilor si a adultilor. Nu trebuie sa confundam experientele emotionale cu un consum  exagerat de adrenalina prin bungee jumping sau alte activitati ce ne aduc tonusul generat de pericol , dar este bine sa nu punem intotdeauna castigul banilor pe primul loc si sa acceptam anumite activitati pentru experienta noastra generala, activitati cat mai diferite fata de ceea ce suntem obisnuiti. Pentru varstele tinere si nu doar pentru acestea , participarea la activitatile diferitelor ONG –uri aduce numeroase experiente care ne folosesc mai tarziu. Experientele ne imbogatesc si ne marcheaza gandirea, la fel si calatoriile sau hobby-urile. Sunt trairi speciale pe care trebuie sa le cautam si sa le putem asimila, pentru ca nu le putem trai din povestiri.

Studiile realizate despre milionari si modul de gandire al acestora au aratat ca ei s-au centrat pe zona experientei, unii dintre ei chiar neglijand educatia formala – scoala clasica. Ideal este insa sa ne organizam timpul si viata pentru a reusi sa cuprindem ambele tipuri de experienta. Nu sunt putine cazurile in care inteligenta emotionala aduce mai rapid succesul si absolventii de MBA, cu un nivel de inteligenta – sau de memorare –  foarte ridicat, ajung angajatii unor intreprinzatori care au invatat sa se descurce mai bine in viata. Echilibrul dintre cele doua tipuri de cunoastere aduce succesul in comunicarea interpersonala si publica. Daca invatamantul formal ne aduce anumite diplome si calificari ce ne asigura credibilitatea, experienta de viata ne pune in valoare aceste calitati sau le face sa fie doar cateva hartii inutile .

Practic este normal sa cautam experienta. Nu am scris aventura ci experienta, pentru ca principiul de baza ramane echilibrul in general si in particular echilibrul dat de Triunghiul Succesului. Daca doriti sa ramaneti in memoria cuiva sau sa invatati ceva – indiferent ca vorbim de copiii nostri sau de un discurs in fata unui public – generati experiente. Teoriile nu sunt asimilate si sunt uitate repede. Cuvintele trec, graficele se uita. Creeati experiente, chiar si atunci cand lucrati in vanzari sau doriti  sa va fidelizati subalternii si angajatii in general. Un mic dar va fi uitat in cateva luni, dar o experienta – mergeti cu respectivul si cu familia intr –o excursie intr –un loc special pentru el – vor ramane in amintire pentru totdeauna si vor face parte din bagajul de experienta emotionala a persoanei.

Studiile spun ca  ne amintim :

10 la suta din ceea ce citim

20 la suta din ceea ce auzim

30 la suta din ceea ce vedem

40 la suta din ceea ce vedem si auzim

60 la suta din ceea ce vorbim

80 la suta din ceea ce spunem si facem (experienta)

De la unele studii la altele procentele pot diferi usor, dar raportul si mesajul raman aceleasi: structura noastra mentala, pe baza careia comunicam si ii intelegem pe altii se formeaza prin experientele noastre personale.Chiar daca experientele nu sunt din domeniul nostru de baza, ele ne imbogatesc si ne ajuta sa evoluam.

 

About Business Editor