Papa Francis – Omul anului 2013 ?

Papa Francis – Omul anului 2013 ?
Comments Off on Papa Francis – Omul anului 2013 ?, 23/01/2014, by , in Media & Brands

pope Francis

Time Magazine il declara pe Papa Francisc  omul anului 2013, cu doar cateva zile inainte  ca editia americana a revistei de life style  Esquire sa l numeasca  « Cel mai bine imbracat barbat din 2013 » –  Best Dressed Man of 2013.

L am vazut pentru prima data pe Suveranul Pontif la inceputul anului 2013, tinand o  slujba deschisa in fata Basilicii Sam Pietro din Roma . Ma aflam la doar cativa metri de el si l am simtit  deschis, pozitiv, cald, si mai ales firesc. La magazinele de suveniruri de peste drum era coada pentru a avea o lumanare sau un breloc cu fotografia Papei Francis.

Este Papa care a renuntat la Mercedesul papal si foloseste un Ford Focus. A sarutat pe fata un om desfigurat si  a spalat picioarele unei femei musulmane.S-a oferit sa boteze  copilul unei femei divortate al carei sot si a dorit renuntarea la sarcina. Unii spun chiar ca doarme cateodata in afara Cetatii Vaticanului imbracat ca un simplu preot sau ca –  intrebat despre homosexualitate – ar fi raspuns « Cine sunt eu sa judec ? ». Francis este cel mai raspandit nume de baiat pentru nou nascuti in Italia in 2013.

Cum spun jurnalistii de la Time Magazine, «el nu a schimbat cuvintele, dar a schimbat muzica ». Papa Francis  a inteles probabil momentul international dificil din punct de vedere politic, financiar si mai ales moral. Nu poate schimba temele si mesajele centrale – este conducatorul unei biserici conservatoare care se schimba foarte greu – dar le poate nuanta si se poate apropia printr – un mesaj ecumenic de cei saraci, singuri si cu probleme, fie ei catolici sau nu.

Probabil ca esenta mesajului Papei Francis se poate rezuma in replica folosita de el intr –un interviu acordat parintelui Antonio Spadaro pentru publicatia religioasa Civilta Cattolica : «biserica este un spital de campanie dupa o batalie ». Toate actiunile lui s-au incadrat in acest mesaj – bine gandit si pus in pagina in diferite media. Tot Papa Francis spunea preotilor ca «  trebuie nu doar sa predicam ci si sa ascultam »  Intrebat despre avort  a raspuns – respectand doctrina – ca se opune  opririii vietii,  dar a nuantat ca in acelasi timp  trebuie sa facem in asa fel incat sa avem grija de femeile victime ale violurilor sau ale saraciei extreme…

Papa Francis, al 266 lea Suveran Pontif  este  originar din Argentina, are 77 de ani,  iar  numele sau adevarat este  Jorge Mario Bergoglio. A reusit sa isi faca loc in media de astazi printre scandaluri, razboaie, monden, politica si servicii secrete. A iesit din Cetatea vatifcanului si adus mesajul bisericii in strada, in comunitati, in mijlocul oamenuilor. Este atacat atat de conservatori – care sustin ca joaca doar un joc de imagine pentru a deveni popular – cat si de catre liberali sau de militantii comunitatilor gay, care il considera prea dur vis-à-vis de cuplurile de homosexuali si adoptarea copiilor de catre astfel de cupluri.

Orice s –ar spune insa, este meritul Papei Francis de a –si fi creat atat de rapid o imagine de om care vine in mijlocul multimilor si incearca sa i ajute pe cei  multi. 83% din populatia Italiei, 75% din cea a Spaniei, 85% din cea a Mexicului, 24% din cea a statelor Unite si 29 % din cea a Australiei este de religie catolica…

Poate Papa Francis spori rolul  Bisericii intr –o lume dominata de coruptie si compromisuri ? Ne aflam in fata unui premiu obtinut de lobby ul Vaticanului sau unele zone de influenta pregtesc papei un rol special in relatiile internationale? Are Papa Francis o strategie clara de comunicare pentru urmatorii pasi ? Nu ne ramane decat sa urmarim impactul mesajelor sale si rolul pe care l ar putea juca pe scena internationala.

 

 

About Business Editor