O adolescenta a inventat lanterna alimentata doar de caldura corpului

O adolescenta a inventat lanterna alimentata doar de caldura corpului
Comments Off on O adolescenta a inventat lanterna alimentata doar de caldura corpului, 02/09/2014, by , in Vision & Trends

O americanca de numai 16 ani a inventat o lanterna a carei sursa de energie este caldura propriului corp, transmisa prin mana cu care este tinuta.

Anne Makosinski, tanara inventatoare, a castigat locul II la un targ tehnic local si pentru aceeasi realizare si-a adjudecat premiul Google Science Fair pe anul 2013, la categoria corespunzatoare varstei sale.

Ideea i-a venit in Filipine, acolo unde isi petrecea vacantele si unde nu exista electricitate in casa in care locuia, astfel ca a fost nevoita sa invete la lumina lumanarilor pentru examene.

Cand si-a realizat prototipul chiar acolo, in Filipine, nici nu-si dadea seama de valoarea inventiei. Abia ajungand in Canada i-a aratat-o profesorului de biologie, Keith Payne, care a sfatuit-o numaidecat s-o prezinte la concursuri, unde varianta cu lanterna tinuta in mana s-a bucurat rapid de aprecieri, relateaza Ziare.com.

Intre timp, si-a perfectionat inventia, pentru a da posibilitatea detinatorului sa foloseasca lanterna, ramanandu-i mainile complet libere. Astfel ca, a conceput un dispozitiv, cu ajutorul caruia, daca doreste, fixeaza lanterna pe frunte. Dispozitivul preia caldura fruntii, iar lanterna lumineaza non-stop. Fara baterie, fara litiu, fara poluare.

De altfel, principiul elementelor generatoare de curent prin folosirea caldurii nu este o noutate. Ea l-a gasit descris teoretic sub denumirea de efect al placilor Pelier, care foloseste efectul caldurii asupra jonctiunii a doi conductor electrici, un metal si un semiconductor. Noutatea consta in  aplicarea acestui principiu pentru a face sa lumineze o lanterna.

Tanara  asteapta acum aprecieri pentru lanterna fixata la frunte, precum cele ale minerilor, care ii permit sa studieze avand mainile libere, ca sa rasfoiasca prin carti sau sa scrie. Are sanse sa fie apreciata si pe linie de mediu, intrucat orice sursa obisnuita de curent, bazata pe baterii, devine poluanta atunci cand te debarasezi de bateria uzata

About News Report