Numarul donatorilor de sange a crescut de trei ori in ultimele zile

Numarul donatorilor de sange a crescut de trei ori in ultimele zile
Comments Off on Numarul donatorilor de sange a crescut de trei ori in ultimele zile, 26/08/2014, by , in Business today

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat  ca numarul donatorilor de sange a fost in numai trei zile de 7.315, cu 38,73% mai multi decat inaintea lansarii campaniei.

“Numarul mare de donatori a fost pentru noi un semnal ca e nevoie sa reinfiintam centrele de donare in spitale. Romanii au dovedit ca ‘sangele apa nu se face’. Le multumesc cetatenilor care au donat. Am incredere ca acest gest civic va deveni unul constant, astfel incat multe vieti sa poata fi salvate. In numai trei zile am reusit sa avem in centrele de donare 7.315 oameni, cu 38,73 la suta mai multi decat in zile obisnuite”, a declarat Nicolae Banicioiu,  care a precizat ca aceasta campanie va continua si in perioada urmatoare.

Potrivit directorului Institutului National de Hematologie Tranfuzionala, Andrei Rosin, sunt inca spitale care reclama lipsa de sange. El a atras insa atentia ca, daca ar veni toata populatia Bucurestiului sa doneze, nu ar avea unde, laudand pe aceasta cale, ideea ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu de a deschide doua centre din toamna. Ministrul a anunţat saptamana trecuta, ca va reinfiinta centrele mari de donare din spitale, inchise acum trei ani, incepand cu Spitalul Fundeni, in septembrie, si continuand cu Spitalul Universitar si Bagdasar.

Cei care vor să doneze se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colecteaza sange, cu actul de identitate. Acestia vor completa un chestionar, vor fi suspusi unui triaj si apoi unui examen clinic si, in functie de rezultatul analizelor, li se comunica daca pot sau nu dona sange, scrie Mediafax.ro.

Donatorii trebuie indeplineasca anumite conditii: sa aiba intre 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 şi 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, si sa nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni.

About News Report