Noi modificări la programul Prima CASĂ 2015

Noi modificări la programul Prima CASĂ 2015
Comments Off on Noi modificări la programul Prima CASĂ 2015, 24/06/2015, by , in Business today

Recent,Guvernul a modificat si completat normele de implementare a Programului “Prima casa” avand in vedere, in principal, doua aspecte: posibilitatea pe care o au beneficiarii programului de a trece de la o locuinta mai mica la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafata, si reglementarea unor aspecte tehnice rezultate din practica derularii programului.

Potrivit adevarul.ro, in cazul trecerii de la o locuinta mai mica la una mai mare, garantiile pentru achizitionarea/construirea unei noi locuinte in cadrul programului sunt garantate cu ipoteca legala de rang I asupra noii locuinte, in favoarea statului roman si in favoarea finantatorului, proportional cu procentul de garantare, ipoteca fiind valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu sarcini pe toata durata garantiei.

Valoarea noii locuinte achizitionate/construite trebuie sa fie mai mare decat valoarea primei locuinte, la momentul acordarii creditului pentru locuinta achiziţionata sau construita initial in cadrul programului.

Actul normativ raspunde, de asemenea, solicitarii unui numar mare de beneficiari, prin inserarea in norme a unui acord in ceea ce priveste posibilitatea de a inchiria o parte sau intregul imobil achizitionat prin Programul “Prima casa” sau de a stabili un sediu social in acest imobil.
O alta prevedere vizeaza instrainarea locuintei achizitionate sau construite in cadrul programului, dupa expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a acesteia, sub conditia achitarii integrale a creditului garantat.

De la inceputul programului, din 2009 pana in prezent, au fost acordate peste 141.909 garantii in valoare totala de 2,76 miliarde de euro. Bilantul la zi al Programului „Prima Casa“ arata ca ritmul de depunere al solicitarilor de garantare este in medie de circa 140 de solicitari/zi.

About News Report