Cum investim in functie de varsta

Cum investim in functie de varsta
Comments Off on Cum investim in functie de varsta, 17/01/2014, by , in Fast learning

 

Cand stabilim elementele managementului carierei sau administrarii finantelor personale, in economia unei strategii – inclusiv a unei strategii de investitii – este foarte important in ce faza a dezvoltarii noastre personale ne aflam. Ca punct de plecare  in orice discutie de acest fel ramane cunoscuta Piramida a lui Maslow, care ne arata ca omul incepe prin a-si satisface nevoile de baza , de la mancare, sex,  siguranta  si ajunge la  autoeducare si respect fata de sine (self-esteem), atunci cand se afla  in varful piramidei. Este practic o piramida a dezvoltarii umane care se aplica nu doar pentru a compara doi oameni diferiti ci si pentru a ne da seama in ce faza sau stadiu de dezvoltare ne aflam. Este foarte important cand vrem sa motivam de exemplu pe cineva sa intelegem de ce are nevoie in acel moment : de bani, siguranta sau recunoastere si autoperfectionare ?

Pornind de la acest model, putem defini mai multe piramide financiare in functie de perioada din viata noastra in care ne aflam. Trebuie sa luam in calcul cateva perioade legate in special de varsta. Aceste perioade difera de la o tara sau de la o cultura la alta, in functie de varsta, perioada dedicata educatiei si momentul intemeierii unei familii. Putem lua in calcul patru perioade :

–         perioada de adolescenta,  educatie si distractie : 14 – 23 de ani

–         perioada de acumulare si crestere agresiva : 24 –  35 de ani

–         perioada de maturitate si diversificare : 35 – 45 de ani

–         perioada pre-retragere : 45 -60 de ani

–         perioada de pensie (retragere)

Perioadele se pot imparti doar in trei sau in cate module simtim fiecare ca ne putem proiecta mai bine strategiile. Este evident ca in primele doua perioade vom investi mai agresiv, asumandu-ne mai multe riscuri si completandu-ne educatia, iar apoi vom diminua riscurile (apare si familia), diversificand si pregatind perioada de retragere. In perioada de retragere este bine sa avem deja surse diferite de venit (active), de la pensie de stat, privata, venituri din obligatiuni, fonduri de investitii cu caracter de risc moderat si venituri din chirii. Se considera ca la varsta tanara putem risca mai mult pentru ca in eventualitatea unor pierderi mai avem timp sa recuperam, cam la varsta de 30 de ani fiind ideal sa incepem de exemplu cotizarea pentru o pensie privata (pentru a avea o pensie privata acceptabila avem nevoie de o medie minima de 30 de ani de cotizatie). Asta nu inseamna ca in toate aceste etape  portofoliile noastre de investitii nu vor fi diversificate.

Daca in primele perioade vom putea miza pe 30 – 40% investitii de crestere medie, 10% crestere agresiva, restul venituri si bani lichizi sau usor accesibili (de exemplu cont curent bancar), in ultimele perioade vom diminua spre 10-15% cresterea, nu vom mai risca cu investitii agresive si ne vom concentra firesc pe venituri si cash. Diversificarea este esentiala in toate aceste etape, doar ca ponderea diferitelor instrumente de investitii difera. Platformele de varsta ne ofera solutii simple pentru a evalua corect cat de dispusi suntem sa incepem investitii riscante, reamintindu ne astfel ca strategiile ar trebui adaptate fiecarei etape iar solutiile nu sunt universale.

Investirea gresita in momente nepotrivite ale evolutiei noastre ne poate duce la dezastre financiare greu de recuperat. Revin la o idee anterioara: daca nu avem educatia financiara si structura mentala pentru a investi si a ne asuma anumite riscuri si nici surplusul necesar investirii, este mai bine sa avem doar grija cum ne administram cat mai bine veniturile. Momentele in care crestem sau diminuam expunerea la risc sunt decisive pentru nivelul nostru de trai si financiar.

About Business life