Networking : sa construim retele de relatii

Networking : sa construim retele de relatii
Comments Off on Networking : sa construim retele de relatii, 25/02/2014, by , in Fast learning

 

Incepem sa ne construim reteaua de relatii inca de la gradinita.Ne construim reteaua noastra de sprijin in familie, cu prietenii sau colegii. Acesta este un prim cerc de relatii prin care formam o plasa de sprijin. Networking inseamna insa mai mult decat atat.

Networkingul nu este o moda. Este o necesitate. Avem nevoie de retele de relatii pentru a decide asupra unei achizitii, pentru a gasi un doctor bun sau pentru a obtine un job mai bine platit. Nu banii ci relatiile ne ajuta sa ajungem acolo unde vrem , sa ne imbogatim cunostintele cunoscand oameni noi si sa ne consolidam increderea in noi si  mobilitatea noastra sociala.

Crearea unor retele de relatii implica o strategie care include  stabilirea unor obiective, unor arii de interes si costruirea si mentinerea retelei noastre de relatii. Este comod sa ne mentinem in cercul minim de relatii despre care scriam mai sus. Dar trebuie sa iesim din zona  de confort pentru a ne putea dezvolta. Relatii mai departate, din esalonul doi sau trei, extinzand cercul initial,  ne aduc avantajele si libertatea. Specialistii in networking le numesc « relatii slabe ». Daca avem nevoie sa ne cautam un nou loc de munca, dorim o noua relatie sau cautam noi clienti pentru compania noastra, surprizele apar de la relatiile slabe. Practic cercul apropiat este format din oameni care se cunosc intre ei si este putin probabil sa obtinem idei sau surprize neasteptate. Totul vine in general din relatiile slabe si de aceea este important sa ne construim reteaua.

Aceasta constructie  implica iesirea constienta din zona de confort, cu atat mai mult cu cat suntem persoane introvertite si cu atat mai dificil cateodata daca ne- am construit o zona speciala de liniste si refugiu pentru a ne apara de stresul si presiunea din exterior.

Nu avem de ales, trebuie sa iesim cateodata din templul nostru spiritual pentru a ne crea noi relatii si a extinde in profunzime reteaua.

Cand suntem la un eveniment avem tendinta sa vorbim cu oamenii pe care ii cunoastem. In networking trebuie sa invatam sa trecem peste limita de confort si sa ne indreptam catre cei pe care nu ii cunostem, sa deschidem mici discutii si sa cautam lucruri comune pentru a construi raportul. Nu este complicat, dar este bine sa ne educam aceste abilitati daca nu suntem comunicatori innascuti – am abordat in capitolele anterioare comunicarea interpersonala ca sa putem avea elementele necesare  construirii unei relatii.

Nu confundati relatiile cu contactele. Networkerii au o vorba : « tu il cunosti pe el, dar el te cunoaste pe tine ? »  Aceasta poate fi esenta creeari de retele. Networkingul nu este un proces de vanzare sau de a obtine avantaje. Este un proces de a construi relatii, iar relatiile se construiesc in momentul in care oferi ceva, esti o sursa pentru cei din jur. Asa cum esti o sursa de relatii, de informatii, de sfaturi pentru familia si prietenii tai,  trebuie sa extinzi statutul de sursa si pentru reteaua ta de sprijin.

Daca suntem constienti ca viitorul nostru depinde de relatiile pe care le avem, ne dam seama cat de mult inseamna nivelul de cunoastere si de educatie in zilele noastre. Pentru a fi o sursa de inspiratie, de sfaturi, de informatii sau de relatii pentru cei din jurul nostru,  trebuie sa depunem efortul acela continuu de autoeducare. Trebuie  sa avem « prezenta » in retea, sa fim observati, sa se stie ca existam – si toate astea nu se obtin doar prin telefoane pentru ziua de nastere sau felicitari de Paste si Craciun. O relatie o construiesti cu elemente emotionale si pregatind contul de incredere in asa fel incat intr –o zi depunerile tale sa poata fi echilibrate de sprijinul din partea celorlalti. Putem gandi o analogie si cu sistemul de asigurari. Trebuie mai intai sa depunem cate putin pentru a fi in siguranta daca se petrece un eveniment neasteptat in viata noastra.

Nu uitati ca nu trebuie sa fim doar un contact sau o carte de vizita aruncata pe birou. Trebuie sa fim un nod al retelelor de care vorbeam, o placa turnanta pentru alte relatii, un multiplicator de informatii. Nodurile retelei sunt centre de influenta, contactele in sine nu inseamna nimic.

Una dintre variantele de a incepe sa construim constient reteaua de siguranta din jurul nostru este sa ne gandim la oamenii de care depindem si sa construim cu grija relatiile cu acestia si cu « liniile » din spatele lor. De cine depinde viitorul nostru profesional, financiar, de autodezvoltare sau legat de hobby-uri si pasiuni ? Unii traineri considera ca trebuie sa pornim de la o retea de 5 persoane pe care le consideram cele mai importante pentru siguranta si pentru viitorul nostru. Incepem sa construim in jurul domeniilor pe care le acopera aceste persoane.

articol preluat cu multumiri www.triunghiulsuccesului.ro, dupa cartea “Triunghiul succesului”, autor Razvan Nicolescu

 

About Business Editor