Modificari majore aduse programului Prima Casa

Modificari  majore aduse programului Prima Casa
Comments Off on Modificari majore aduse programului Prima Casa, 28/05/2015, by , in Business today

Miercuri, Guvernul a modificat si completat normele de implementare a Programului “Prima casa” avand in vedere, in principal, doua aspecte: posibilitatea pe care o au beneficiarii programului de a trece de la o locuinta mai mica la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafata,  si reglementarea unor aspecte tehnice rezultate din practica derularii programului.

Potrivit Mediafax.ro, beneficiarul programului care doreste trecerea de la o locuinta mai mica la una mai mare are obligatia sa utilizeze sumele obtinute din vanzarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat initial. In cazul in care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditul acordat initial, beneficiarul se obliga sa achite din surse proprii eventuala diferenta.

Totodata, in cazul beneficiarilor care indeplinesc condiţiile prevazute de lege, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar si inainte de expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii creditului initial.

O altă prevedere vizeaza instrainarea locuintei achizitionate sau construite in cadrul programului, dupa expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a acesteia, sub conditia achitarii integrale a creditului garantat. In cazul neindeplinirii acestei conditii, acordul se considera desfiintat cu efect retroactiv.

Programul “Prima casa” a fost operationalizat in 2009, in contextul in care persoanele fizice se confruntau cu dificultati in accesarea unui credit destinat achizitionarii/construirii unei locuinte. Prin implementarea programului s-au creat conditii avantajoase de achizitionare sau construire a unei locuinte de catre persoanele fizice eligibile.

De la inceputul programului pana in prezent, au fost acordate peste 141.909 garantii in valoare totala de 2,76 miliarde euro. Bilantul la zi al Programului “Prima Casă” arata ca ritmul de depunere al solicitarilor de garantare este in medie de circa 140 solicitari/zi.

About News Report