Ministerul Sănătăţii vrea mărirea taxei pe viciu ANUAL

Ministerul Sănătăţii vrea mărirea taxei pe viciu ANUAL
Comments Off on Ministerul Sănătăţii vrea mărirea taxei pe viciu ANUAL, 23/12/2014, by , in Business today

Vești proaste pentru românii care beau alcool sau fumează: Ministerul Sănătăţii vrea mărirea taxei pe viciu la tutun și alcool în fiecare an pentru a-i determina pe cei viciați să renunțe la alcool și țigări și pentru a crește contribuția pentru sănătate, notează Mediafax.

Ministerul Sănătăţii consideră că taxa ar trebui majorată anual, deoarece consumul de ţigări a scăzut influenţând încasările din contribuţia pentru sănătate, care sunt astfel mai mici, în timp ce cheltuielile cu bolile fumătorilor sunt în creştere continuă.

Ministerul arată că în urma scăderii considerabile a prevalenţei fumatului în rândul populaţiei generale (de la 36% în 2004 la 26% în 2011), consumul de ţigarete a scăzut, motiv pentru care şi încasările din contribuţia pentru sănătate au scăzut, în timp ce cheltuielile pentru tratamentul şi diagnosticul bolilor provocate de fumat au crescut. Cifrele arată că 42.000 de români mor, anual, din cauza bolilor provocate de fumat.

Contribuţia pentru sănătate aplicată produselor din tutun, cunoscută sub numele de “taxă pe viciu”, a fost introdusă de Guvern în 2006 şi stabilită la 20 de eurocenţi pentru fiecare pachet de ţigări şi 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat. O majorare a acestei taxe ar genera scumpirea unui pachet cu ţigări şi a unei sticle cu alcool.

About News Report