Mexicul isi deschide piata petroliera si invita si companiile romanesti de profil

Mexicul isi deschide piata petroliera si invita si companiile romanesti de profil
Comments Off on Mexicul isi deschide piata petroliera si invita si companiile romanesti de profil, 19/08/2014, by , in Business today

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Mexicului la Bucuresti, Mexicul, al saptelea producator mondial de petrol, pune capat unei perioade de 76 de ani de monopol de stat, si decide deschiderea pietei de petrol si gaze catre investitorii privati si invita si companiile romanesti.

‘Pentru companiile romanesti, acest lucru inseamna accesul la rezerve nedescoperite de petrol care s-ar putea ridica la 113 miliarde de barili, inclusiv 26,6 miliarde de barili in apele adanci ale Golfului Mexic. Aceste rezerve valoreaza 11 trilioane de dolari americani’, spune ambasadorul Mexicului în Romania, Augustin Gutierrez Canet, citat in comunicat.

Companiile care vor dori sa participe la explorarea si extractia de hidrocarburi vor semna cu statul mexican fie contracte de concesiune, fie de impartire a productiei, contracte care vor fi atribuite prin licitatie de Comisia Nationala a Hidrocarburilor (CNH), relateaza Capital.ro.

Presedintele mexican a semnat, pe data de 11 august, un pachet de legi privind reforma energetica, ce prevede accesul nediscriminatoriu de acum inainte al companiilor private, fie din Mexic, fie din afara granitelor, la rezervele de petrol ale tarii.

Noua lege prevede ca, in cazul in care suprafata perimetrului apartine unui proprietar, compania trebuie sa incheie o intelegere cu acesta si sa-i plateasca intre 0,5% si 2% din veniturile obtinute de pe terenul respectiv in cazul extractiei de petrol sau gaze naturale si intre 0,5% si 3% daca este vorba de productia de gaze de sist.

Comunicatul ambasadei mai consemneaza  faptul ca autoritatile s-au angajat sa liberalizeze piaţa carburantilor, iar din 2018, pretul acestora va fi format de piata si nu va mai fi stabilit de Guvern.

In plus,  reforma energetica prevede crearea unui Fond Petrolier in cadrul Bancii Mexicului, unde vor merge toate veniturile din acest sector. Banii colectati aici vor contribui la finantarea proiectelor de infrastructura, precizeaza comunicatul.

About News Report