Legea “dării în plată” ar putea bloca “Prima Casă”

Legea “dării în plată” ar putea bloca “Prima Casă”
Comments Off on Legea “dării în plată” ar putea bloca “Prima Casă”, 02/12/2015, by , in Business today

Sindicatul angajaţilor Fondului de Garantare susţine că legea privind darea în plată ar putea bloca programul guvernamental, pentru că statul ar putea fi exonerat de plata garanţiilor către bănci.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile poate conduce la blocarea Programului Prima Casă.

În articolul 6 al legii scrie că de la data comunicării notificării de dare în plată se stinge dreptul creditorilor de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum şi împotriva garanţilor reali şi personali, ceea ce se poate interpreta că în aceste cazuri creditorul nu va putea să execute nici garanţia acordata de stat, prin mandatarul său FNGCIMM pentru creditele Prima Casă.

“În asemenea condiţii – avertizează sindicatul -, este doar o chestiune de timp până când băncile participante în program vor realiza că nu mai au nevoie de garanţia statului în actualele condiţii legislative în care nu pot încasa banii de la stat în cazul unui client care nu mai poate sau nu mai doreşte să-şi plătească ratele aferente creditului”. După ce această lege va fi aplicată “este posibil ca programul Prima Casă să devină doar o pagină de istorie a creditării în ţara noastră”, au declarat sindicaliştii.

Despre “Prima Casă”

În prezent, jumătate din creditele imobiliare sunt de tip “Prima Casă”. Lansat în plină criză, în 2009, programul a facilitat acordarea de credite imobiliare garantate de stat pentru tinerii care nu îşi permiteau să cumpere o locuinţă. Avansul pentru o locuinţă cumpărată prin programul “Prima Casă” este de 5%, faţă de 15% – 20% în cazul împrumuturilor luate de la bancă. Dobânzile, în schimb, au devenit aproape egale în prezent.

About News Report