Judetul Arad va exporta apa potabila in Ungaria

Judetul Arad va exporta apa potabila in Ungaria
Comments Off on Judetul Arad va exporta apa potabila in Ungaria, 25/06/2015, by , in Business today

Judetul Arad urmeaza sa exporte apa potabila in Ungaria, iar in acest sens va fi construita, incepand cu luna iulie, o conducta de 33 de kilometri intre Arad si Bekes, in baza unui parteneriat semnat inca din 2011, investitia de zece milioane de euro fiind suportata de partea ungara.

Reprezentantii Companiei de Apa Arad au declarat, miercuri, ca au fost obtinute toate autorizatiile si avizele necesare pentru proiectul privind construirea unei conducte prin care sa se vanda apa potabila unor regiuni din Ungaria, iar lucrarile efective vor incepe in jurul datei de 1 iulie.

“Pentru aceasta lucrare, constructorul are la dispozitie un an, data preconizata pentru finalizare fiind 30 iunie 2016. Dupa aceasta data, si dupa executia probelor, livrarea de apa catre Ungaria se va face la pretul ce urmeaza a fi stabilit conform unei formule de calcul si care va fi actualizat in momentul inceperii livrarii. Se vor livra, in medie, 22.000 mc/zi, dar maximum 30.000 mc/zi”, a declarat Oana Hantig, purtatorul de cuvant al companiei aradene.

In 2011, autoritatile din Arad si Bekes (Ungaria) semnasera actele de constituire a unei societati mixte prin intermediul careia judetul Arad va exporta apa potabila.

Noua societate se numeste Aqua Trans Muresul SA, cu capital mixt romano-ungar. Firma a semnat cu Consiliul Judetean Arad un contract prin care a concesionat 20 de foraje de apa.
Autoritatile din cele doua judete spun ca beneficiarii parteneriatului vor fi peste 350.000 de oameni din 60 de localitati ale judetului Bekes, unde apa nu respecta normele europene, fiind contaminata cu arseniu.

Potrivit Mediafax.ro, judetul Arad foloseste in acest moment 30 la suta din disponibilul de apa potabila, urmand ca 30 la suta sa fie furnizata in Ungaria, iar judetului Arad sa-i ramana o rezerva de 40 la suta, conform normelor de siguranta impuse de standardele UE.

About News Report