Istoricul Toma Roman jr: Imi place sa scormonesc !

Istoricul Toma Roman jr: Imi place sa scormonesc !
Comments Off on Istoricul Toma Roman jr: Imi place sa scormonesc !, 30/06/2015, by , in Lifestyle

 

Toma Roman jr. este un personaj aparte in randul istoricilor romani . La doar 40 de ani el s-a pozitionat prin aducerea unor date si povestiri inedite in atentia publicului larg si tratarea lor cu umor si usoara ironie,  nu departe de stilul Caragiale.

Dupa doua carti si mai multe emisiuni de televiziune, Toma Roman Jr.  revine cu o serie de episoade inedite ale istoriei Romaniei. A realizat anul trecut la TVR2, un ciclu de documentare botezat ”Istorii încâlcite”,  în care a încercat să popularizeze  fapte cvasi-necunoscute din istoria recentă a României. Din 5 iulie lanseaza  o nouă serie de emisiuni, care de aceasta  data  se va numi ”Misterele istoriei”.  „Istoriile  lui Toma”  se vor difuza în fiecare duminică, de la ora 12,30.

BA:  Poți spune că ești un jurnalist  tanar sau un veteran?

Toma Roman jr:  Cu toate că fac abia 40 de ani pe 3 august, sunt bătrân în meserie, lucrez de la 16 ani. Mai bine de 20 de ani am lucrat în presa scrisă, care s-a cam dus din pacate….  Am trecut pe la mai toate publicațiile importante din anii 90 ai secolului trecut,  m-am tot învârtit de la un ziar la altul, cum se întâmpla atunci. După 2000, am „eșuat” la Jurnalul Național, unde am stat mai bine de 10 ani. Mi se părea că o să ies la pensie de acolo, dar problemele lui patronului, combinate cu situatia de criza generală a print-ului m-au făcut să plec de acolo. A trebuit să mă reinventez ca jurnalist de televiziune și, după o experiență nici măcar amară dar nesărată la Money Chanel, am aterizat în curtea, de fapt în turnul TVR, la TVR 2. Aici, încerc să combin jurnalismul cu profesia mea de bază, aceea de istoric.

BA:  Ai mai publicat de-a lungul timpului despre istorie …

Toma Roman jr.:  De fapt, am publicat două cărți. Una dintre ele e beletristică  și e o culegere de proze scurte pseudo-erotice. E vorba de mai multe experiențe d-ale mele, înflorite literar sau de pure invenții prin care încerc să fac o sinteză a mentalităților din anii nebuni 90 și al mediului jurnalistic românesc de după 2000. Cea de istorie, ”Ceaușescu văzut de aproape”, este un portret al domnului dictator creionat prin interviuri cu diverși apropiați ai săi. Despre unul dintre  intervievații din carte, Toma A.Toma, colegul de celulă al lui Ceaușescu din 1936, am realizat  un film difuzat de TVR 2 în toamna trecută.

BA : Cum găsești subiectele inedite?

Toma Roman jr.:  Pur și simplu îmi place să scormonesc după ele, când ajung într-un loc casc ochii în jurul și sunt atent la ce vorbește lumea. De exemplu, anul trecut mergeam spre Deltă cu diverse daraveli ecologice și –  în satul Malcoci  am văzut o biserică părăsită care semăna cu Notre-Dame.  De la ea mi-a venit ideea să încerc să aflu ce s-a întâmplat cu  vechea comunitate  numeroasă și prosperă a nemților dobrogeni, despre care azi nu se mai vorbește nimic. Ideea s-a concretizat într-un film despre starea de degradare a ultimelor urme ale germanilor din Dobrogea.

Toma Roman Jr 1

Altă dată, totul a pornit de la incinerarea  unui general complotist împotriva lui Ceaușescu. Am auzit un domn bătrân care vorbea cu văduva generalului despre perioada războiului, petrecută de el la Moscova. De aici a rezultat filmul despre Anton Bejan, ultimul ilegalist al PCR aflat în viață. Acum câtva timp, am cunoscut la un simpozion plicticos despre aviație un ofițer bătrân, nemulțumit că pe vremea lui Ceaușescu fusese trimis într-o misiune externă și fusese prost plătit. Începând de la el, am descoperit povestea ”Misiunii secrete Sirius”, o incursiune a aviației militare românești în Angola, în anii 80 ai secolului trecut. Exemplele pot continua…

BA:  În prima editie, de duminică, 5 iulie, ce ne pregătești?

Toma Roman jr: Fără să mă laud, e o emisiune senzațională, datorită  invitatului pe care l-am filmat. E vorba de Jacques Iamandi, un Indiana Jones român ajuns la 89 de ani. Jacques a fugit din țară la sfârșitul anilor 40 și a ajuns la Paris. După o încurcătură cu diverse cucoane, deprimat, s-a oferit  ”volintir” în Legiunea Străină. A fost trimis în războiul din Indochina și  -după o singura  luptă –  a fost luat prizonier de către vietnamezii comuniști. A fost turnat că e est-european și a început marșul vieții lui. A parcurs, în calitate de prizonier, pe jos, Vietnamul, toată China și o parte din Rusia. După mii și mii de kilometri, călătoria s-a terminat – culmea –  într-o închisoare din România comunistă, fiindcă era ”dușman al poporului”. Episodul se cheamă, evident, ”Mergi ori crapă”, după lozinca plină de plasticitate a Legiunii Străine.

BA:  Ce alte subiecte mai ai în seria aceasta?

Toma Roman jr. :  Păi, am colindat prin țară și am dezgropat istoria lui ”Față neagră”, un baron putred de bogat din Ardeal care noaptea se transforma, din pasiune, în tâlhar, am descoperit o presupusă groapă anonimă sub fosta pușcărie Malmaison din București, am descoperit un bloc în care au locuit prin coincidență, Iuliu Maniu, Ion Gheorghe Maurer și cel mai mare interpretator al lui Nostradamus. Mai am gata și filmele a căror poveste am spus-o în prima întrebare. Subiecte aș mai avea gârlă …

About Business Editor