Interviurile Business Avenue : Despre coaching cu Irina Kuhlmann

Interviurile Business Avenue :  Despre coaching cu Irina Kuhlmann
Comments Off on Interviurile Business Avenue : Despre coaching cu Irina Kuhlmann, 22/09/2015, by , in Lifestyle

Revenita in Romania dupa 20 de ani in Danemarca si  Germania, Irina Kuhlmann este unul dintre cei mai cautati coach la ora actuala. Vorbim cu Irina despre coaching, programe mastermind, dezvoltare personala si executive coaching.

BA : Cum putem  defini  coaching-ul?

Irina Kuhlmann :  Coaching-ul te ajuta sa-ti creezi o structura asupra a tot ceea ce inseamna viata ta, iti asigura suportul si ghidarea de care ai nevoie.

In primul rand te ajuta sa constientizezi cine esti cu adevarat, cine intentionezi sa fii si ce vrei cu viata ta. Ce te face sa functionezi? Ce te pasioneaza? Care-ti sunt valorile? Care este ADN-ul personajului care esti?

Este o relatie in care te eliberezi de temnita autolimitarii dezvoltarii personale care ti-a sabotat succesul in trecut si te ajuta sa descoperi si sa utilizezi potentialul imens pe care-l ai.

Un mentor foarte drag spunea:

“A avea un coach excelent in viata ta este ca si cum ai avea un sistem GPS fixat pe traseul spre orice inseamna succes pentru tine.”

Studiile facute au aratat ca daca vrei sa cresti productivitatea la nivel de sine, business sau viata, training-ul te ajuta sa faci asta cu 22 %. Dar daca adaugi la training-ul normal si coaching-ul personal, atunci productivitatea creste cu  88%.

BA :  Cui se adreseaza coaching-ul

Irina Kuhlmann : Coachingul se adreseaza tuturor celor care vor sa-si atinga obiectivele, sa se dezvolte la nivel personal – de sine – si profesional, tuturor celor care vor sa faca schimbari importante si de durata in viata lor si au nevoie de suport si ghidare.

Se adreseaza oamenilor care constientizeaza faptul ca pot avea mai mult succes – o viata mult mai buna si care se simt pregatiti sa treaca printr-un proces de transformare, incepand cu ei insisi. Se adreseaza tuturor celor care vor sa-si descopere adevaratul potential si sa-l foloseasca.

BA : Cine poate fi coach? Este nevoie de un background sau de o  pregatire specifica?

Multe aptitudini de coaching pot fi dobandite prin training si practica.

Studiile au aratat ca sunt si cateva calitati personale care fac un coach eficient si capabil de succes: capacitatea de autocunoastere, de a-i inspira pe ceilalti, de a construi relatii, de a fi flexibil, de a comunica, de a privi spre viitor, de a fi disciplinat, de a respecta limitele profesionale, de a diagnostica probleme si a conduce clientul spre solutii, de a fi un bun antreprenor.

Din punctul meu de vedere este important sa ai o pregatire specifica in coaching la fel cum este important sa ai o experienta cat mai bogata dincolo de asta…un background care sa-ti permita sa intelegi persoana cu care lucrezi.

Personal am inceput calatoria dezvoltarii personale cu mult timp in urma. In ultimii 6 ani m-am dedicat complet acestei arii din viata mea. Am inceput cu formari in NLP (programare neurolongvistica) si am continuat cu formari in coaching cat si cu programe sustinute de mentori de top: Tony Robbins, Robin Sharma, John Maxwell.

Totul a devenit o pasiune pentru mine. De aceea, acum  5 ani de zile am ales sa profesez ca coach. Am lucrat cu foarte multi oameni (aproape 2.000 de ore de coaching 1:1- atat cu clienti din tara cat si din strainatate – cateva programe de Mastermind, Workshop-uri).

Din punctul meu de vedere Coaching-ul se bazeaza pe mult mai mult decat formarile pe care le faci– se bazeaza si pe experienta de viata pe care o ai la nivel personal si profesional.

Revenind la mine… sunt foarte constienta de faptul ca  anii in care am profesat in busines ca antreprenor,  in care am coordonat, ca angajat, activitatea unei firme de peste 150 de oameni avand directiunea in subordine, am locuit mai mult de 20 de ani in strainatate – in mare parte Danemarca iar 3 ani in Germania – faptul ca am marea bucurie de a fi o mama fericita avand o relatie extraordinara cu fiul meu care este un om implinit si de succes ; multi ani de zile am lucrat cu mine pentru a ma recupera in urma unui accident care m-a dus in imposibilitatea de a fi activa fizic si de a profesa, DAR care m-a determinat sa apuc calea pe care ma aflu acum…

Si multe altele…m-au pregatit pentru a deveni coach-ul care sunt astazi. Toate fac parte din experienta mea de coach. Toate ma ajuta sa inteleg sa pun intrebarile potrivite la timpul potrivit.

BA: Este acreditarea importanta?

Irina Kuhlmann :  Cred ca acreditarea este importanta, chiar daca ea nu face un coach mai bun decat este. Este o garantie scrisa a faptului ca persoana certificata a urmat o pregatire aprofundata a meseriei ei.

BA : Cum pozitionam coachingul fata de psihologie sau consiliere personala?

Irina Kuhlmann : Auzim de coaching, consiliere psihologica, mentoring, consultanta, etc.

Ele difera foarte mult insa principiile de baza – constientizare si responsabilizare – sunt comune.Ele sunt esenta pentru dezvoltare umana si eficientizare.

–          Coaching-ul este proactiv: vizeaza setarea si atingerea unor obiective in acord cu valorile tale si dorintele tale cele mai profunde cat si preintampinarea unor probleme sau nemultumiri. Se focalizeaza pe prezent si viitorul dorit.

–          Mentoring – ul ofera sfaturi si exprimarea opiniilor in legatura cu strategiile si planurile de actiune in timp ce coaching-ul asteapta ca raspunsurile sa vina de la individ.

–          Consilierea psihologică este o intervenție psihologica în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale sau în scopul prevenției și remiterii problemelor emoționale, cognitive și de comportament.

–          Consultanţă de specialitate (managerială, de marketing, vânzări,

financiară etc): este preferată atunci când se doreşte părerea unui expert în

domeniu – consultantul..

–          Training-ul este un proces în cadrulcăruia unui grup de oameni i se transmit informaţii dintr-un anumit domeniu/pe o anumita temă şi presupune ca instructorul să aibă experienţă îndomeniul abordat (să fie un expert).

BA : In Romania sunt destul de putini coachi  profesionisti  sau cu experienta, inclusiv  internationala. Va aflati in tara de putini ani, ati trait in Danemarca si in Germania. Cum vedeti  piata romaneasca si care ar fi zonele de interes?

Irina Kuhlman : Este o piata in dezvoltare.

Coaching-ul este cautat din ce in ce mai mult de oamenii care cred intr-o viata mai buna, care vor o transformare care sa le aduca implinirea. Se vorbeste atat de mult despre potentialul interior si folosirea lui.

Sesizez un interes deosebit pentru coaching-ul de cariera. Omul isi petrece foarte mult timp in zona profesionala careia simte ca nu-i mai face fata. Motivele pot fi multiple. Poate ca nici nu au de-a face cu zona carierei…

Explorand o zona de interes poti ajunge la altele. Lucrand cu oamenii pe zona cariera, de exemplu, ei isi dau seama ca in spatele acestui subiect se ascund foarte multe ce tin de  VIATA IN GENERAL, de descoperire si lucru la nivel de sine.

Cred ca in Romania interesul ar fi mult mai mare daca omul ar sti cu adevarat ce inseamna un proces de coaching, cum functioneaza si impactul extraordinar pe care-l are.

Din pacate multi se asteapta sa faca schimbari majore peste noapte…Din proprie experienta pot spune ca transformarea ta ca om cere multa vointa si disciplina – angajament si devotament.

 

irinak7

 

BA : Exista o piata si pentru Executive Coach-ing?

Irina Kuhlmann : Din punctul meu de vedere este o nevoie foarte mare in vremurile pe care le traim. Totul in exterior se schimba cu o rapiditate uimitoare. Daca noi ramanem aceiasi in interior este greu sa facem fata.

Așteptările din partea executivilor, în special al celor de top, sunt foarte mari. Companiile, organizațiile și oamenii așteaptă de la ei soluții și viziuni și își pun în mâinile lor încrederea, banii și calitatea vieții lor. 

In pozitia de executiv trebuie să faci față provocărilor într-un mod responsabil și creativ chiar și în situații dificile sau imposibile. Trebuie să ai puterea să iei deciziile corecte care creează și asigură continuitatea, dezvoltarea afacerii, creștere și inovație.

Este o provocare foarte mare care se poate gestiona mult mai bine cu ajutorul coaching-ului.

Am intalnit multi oameni care mi-au spus ca nu sunt pregatiti pentru un proces de coaching dar ca totusi vor o schimbare profunda.

Workshopurile si seminariile sunt foarte bune dar nu merg in profunzime- ating subiecte generale din care poti invata. Am cautat o cale de mijloc: am creat cateva programe de MasterMind – pentru companii, pentru antreprenori si pentru persoane care vor sa lucreze doar la nivel de sine.

Un grup MasterMind este un grup restrans de oameni (10 – 12 persoane) cu care se poate lucra profund cu ajutorul tehnicilor de coaching si a strategiilor de succes de ultima ora.

Am ales cu grija subiectele abordate, astfel incat omul sa simta o transformare profunda la finele unui astfel de program. Pe langa dezvoltarea personala aceste programe dau posibilitatea de a crea prietenii si networking de durata intre oameni care au interese comune.

BA : Exsita o diferenta de mentalitate sau de abordare dintre antreprenorii danezi sau germani si cei romani?

Irina Kuhlmann : Atat antreprenorii danezi cat si cei germani pun accent pe resursele umane, pe dezvoltarea oamenilor si motivarea lor. Folosesc resurse pentru a dezvolta, pastra si promova oamenii in cadrul companiei. Isi aleg oamenii atat in functie de pregatirea profesionala cat si abilitatile personale. Cu alte cuvinte se pune pret pe IQ dar si mai mult pe EQ.

Se apropie de oameni, fac tot posibilul sa-i inteleaga si sa le castige increderea. Relatiile se bazeaza pe mult respect la nivel uman si nu neaparat la nivel de functie.

Isi iau timp pentru intalnirile cu oamenii, atat 1:1 cat si in echipa afland prin ce provocari trec, daca au nevoie de ajutor, in ce stadiu se afla cu proiectul actual, cu ce pot fi ajutati, etc.

De asemenea organizeaza team building-uri, training-uri si din ce in ce mai mult coaching – team coaching si coaching individual (1:1)

Coachingul de business a devenit un elementele de bază pentru creşterea performanţei şi a profitului companiilor. Aproape fiecare companie cu o cultură organizaţională matură şi bine structurată apelează la un coach, care facilitează îmbunătăţirea rezultatelor unora dintre angajaţi şi a companiei, în general.

 BA : Exista o adevarata moda a  speakerilor  internationali  motivationali. Este o piata destul de bine definita, de unde cei interesati culeg informatii si  sisteme practice, poate chiar un fel de francize ale succesului. Care ar fi diferenta intre participarea la aceste seminarii si apelarea la un coach?

Irina Kuhlmann : Din punctul meu de vedere un speaker la un seminar iti transmite adevarul lui, filozofia lui cu privire la lume si  viata. Si asta este bine, pentru ca te inspira in primul rand si afland ce gandesc altii vei afla ce gandesti tu cu adevarat.

Important este insa sa nu faci greseala de a crede ca adevarul altei persoane este neaparat si adevarul tau. E important sa alegi sa fii lider. Liderii isi traseaza calea lor.

Coaching-ul te ajuta sa intri in profunzimea ta, sa gasesti raspunsurile tale si numai ale tale. Te ajuta sa fii mai aproape de subconstientul tau sa afli care sunt visurile tale – ce vrei cu adevarat si nu ce vor altii pentru tine –care sunt credintele tale, blocajele tale, mindsetul tau…Te ajuta sa-ti gasesti formula proprie pentru succes.

Cunosc oameni care participa la nenumarate cursuri/seminarii, citesc tot felul de carti si simt ca nu progreseaza deloc. Asta pentru ca informatiile sunt generale. Ei au nevoie in primul rand sa stie ce li se potriveste lor si apoi sa aplice din informatiile luate.

Este clar, si ele au rolul lor…mesajele lor…dar, repet, la un nivel general. Coaching-ul este personalizat, se pliaza pe agenda individuala.

Coaching-ul te ajuta sa te cunosti cu adevarat, sa constientizezi ce vrei cu adevarat, ce trebuie sa faci ca sa obtii asta si sa treci la actiune.

La urma urmei este vorba despre drumul tau, calatoria ta…Si daca nu stii unde vrei sa ajungi toate drumurile te vor duce ….  nicaieri!

 BA : Managerii din middle management si cei de varf gen CEO au déjà o evaluarea personala destul de buna a punctelor tari si a celor slabe cat si  cunostinte in zona de cariera si dezvoltare umana. De ce  ar avea nevoie de un coach ? 

Irina Kuhlmann : Prin evaluare gasesti punctele la  care trebuie sa lucrezi sau sa le valorifici – doar atat. In cele mai dese cazuri sunt lucruri pe care le crezi adevarate, in profunzime insa fiind ceva diferit.

BA : Cei mai multi apelam la un coach sau cautam ajutor  in momentele de impas sau dupa esecurile  care ne afecteaza cariera sau viata in general.  Ce tipuri de strategii poate oferi un coach pentru a ne ajuta sa depasim aceste etape?

Irina Kuhlman : Din pacate asa se intampla. Iar atunci trebuie sa folosesti mult mai multe resurse ca sa te ridici la un nivel dorit decat daca ai fi intrat intr-un proces de coaching din timp, atunci cand ai simtit ca doresti schimbari.

Daca te afli intr-un moment de impas sau dupa un esec, un coach te ajuta in primul rand sa identifici situatia prezenta, asa cum o percepi tu  – “unde te afli”, dupa care sa descoperi care este situatia dorita – “unde vrei sa ajungi”.

Apoi te ajuta sa identifici pasii, obiectivele care te duc la situatia dorita, sa faci un plan de actiune si sa-l implementezi.

In tot acest proces se foloseste in primul rand constientizarea si responsabilizarea.

Constientizarea te ajuta sa-ti descoperi viziunea de viata si valorile, sa-ti identifici credintele, blocajele dar si resursele. Te ajuta sa afli ce poti face diferit ca viata ta sa aiba cursul dorit. Te ajuta sa gasesti solutiile optime.

Un coach te poate provoca cu scopul de a te scoate din zona de comfort si a te determina sa treci la actiune.

 BA :  In concluzie, cand ai nevoie de un coach?

Irina Kuhlmann : In cateva cuvinte…ai nevoie de un coach cand vrei sa traiesti viata care-ti place si nu cea care trebuie…cand simti ca nu poti realiza singur acest lucru si ca ai nevoie de sprijin.

Cateva exemple ar fi:

– ai deja succes dar stii ca poti mai mult daca “lucrezi” cu tine

– simti ca ceva nu este in ordine…ca nu-ti mai gasesti calea..ca ai ajuns la un plafon…ca ai nevoie de o schimbare.

– ai un proiect dificil pe care nu prea stii cum sa-l gestionezi

– iti deschizi propria afacere sau ti-ai deschis-o deja si ai nevoie de un sistem care sa te ajute sa o duci la succes

– vrei o schimbare radicala in viata ta

– vrei sa avansezi in cariera si simti ca ceva te blocheaza

– vrei sa fii un leader adevarat

Sunt doar cateva exemple. Cred ca fiecare dintre noi are nevoie de coaching la un moment dat in viata.

 

Irina_MM

 

About Business Editor