Guvernul a decis suspendarea liberalizarii pretului gazelor catre populatie pe perioada nedeterminata

Guvernul a decis suspendarea liberalizarii pretului gazelor catre populatie pe perioada nedeterminata
Comments Off on Guvernul a decis suspendarea liberalizarii pretului gazelor catre populatie pe perioada nedeterminata, 17/09/2014, by , in Business today

Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii, a declarat ministrul delegate pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Urmatoarea scumpire pentru populatie prevazuta in calendarul de liberalizare este programata pe 1 octombrie, cand pretul ar trebui sa creasca cu 3%. Insa acest lucru ar putea sa nu mai aiba loc, daca planul Guvernului va fi aprobat de Comisia Europeana. “Problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sa prelungim termenul. Suntem in momentul in care trebuie sa incepem sa propunem masuri”, a afirmat Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

Ministrul a accentuat ca astfel de masuri sunt necesare, tinand cont de faptul in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern, scrie Mediafax.ro.

‘’O directie generala a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune ca acest calendar, agreat de domnul Boc cu cei de la FMI si CE, este ilegal. Deci eu nu pot sa aplic in Romania ceva ce o parte din Comisie, care a fost la masa de discutii si a negociat acest calendar, imi spune ca este ilegal’’, a afirmat Nicolescu.A cesta a explicat totodata ca in procedura de infringement declansata impotriva Romaniei se vorbeste ca liberalizarea nu se face in mod corect, in ideea ca se da prioritate consumatorului casnic din Romania la gazul din intern.

Calendarul de liberalizare a pretului gazelor, care presupune cresteri succesive de preturi, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018.

In situatia in care Comisia Europeana va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.

In Romania se consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si se produc aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mult mai mari decat cele ale gazelor din productia interna. Aproape 60% dintre consumatorii de gaze sunt in piata libera, 24% sunt consumatori casnici, iar  restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

About News Report