Grecia spera sa primeasca o noua transa din partea creditorilor

Grecia spera sa primeasca  o noua transa din partea creditorilor
Comments Off on Grecia spera sa primeasca o noua transa din partea creditorilor, 05/08/2015, by , in Business today

Grecia spera sa ajunga, in doua saptamani, la un acord cu creditorii care sa permita deblocarea a cateva miliarde de euro, sustin surse din cadrul Ministerului grec al Finantelor, citate de site-ul ziarului Le Figaro.

“Negocierile se vor incheia saptamana aceasta”, a declarat marti ministrul grec al Finantelor, Euclide Tsakalotos, dupa o noua reuniune cu reprezentantii Grupului Bruxelles (format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International). La discutii sunt prezenti si oficiali responsabili de Mecanismul European de Stabilitate (MES) – fondul special de asistenta al zonei euro.

“Exista mici divergente. Nu cred ca vor fi probleme in privinta privatizarilor. Discutiile au avansat mai mult decat ma asteptam”, a spus Euclide Tsakalotos. Olga Gerovassili, purtatorul de cuvant al Guvernului grec, a declarat ca redactarea acordului privind noul plan de asistenta financiara va incepe miercuri, potrivit Mediafax.ro.

Comisarul UE pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a apreciat ca este posibila ajungerea la un acord pana la sfarsitul lunii august, chiar daca este “un obiectiv ambitios”.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

About News Report