Grecia a intrat in incapacitate de plata

Grecia a intrat in incapacitate de plata
Comments Off on Grecia a intrat in incapacitate de plata, 01/07/2015, by , in Business today

Ministrul grec al Finantelor, Ianis Varoufakis, a confirmat marti ca Grecia nu va plati in cursul zilei de marti transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, astfel ca a intrat oficial in incapacitate de plati.

Intrebat de jurnalisti daca Grecia va achita pana la 1 iulie rata de 1,6 miliarde de euro catre FMI, Varoufakis a raspuns: “NU.

Afirmatia a fost facuta in contextul speculatiilor conform carora premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras ar fi incercat sa ajunga la un acord de ultim moment cu Grupul Bruxelles – Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Tsipras a avut ieri discutii cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu presedintele BCE, Mario Draghi, si cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

About News Report