Google investeste 1 miliard de euro pentru 180 de sateliti

Google investeste 1 miliard de euro pentru  180 de sateliti
Comments Off on Google investeste 1 miliard de euro pentru 180 de sateliti, 02/06/2014, by , in Vision & Trends

Google va investi intre 1 si 3 miliarde de euro pentru a aduce semnal si conexiuni internet in zonele indepartate sau izolate si pentru a continua dezvoltarea unor aplicatii ce necesita fotografii si localizare, cum ar fi GoogleMaps.

Informatia, lansata de Wall Street Journal vine la doar cateva luni dupa ce Google a achizitionat producatorul de drone (avioane fara pilot, cu autonomie ridicata, ce pot fi ghidate de la sol)  Titan Aerospace,  companie pentru care negociase anterior si Facebook.

Facebook a cumparat cu 20 de milioane de dolari compania britanica  similara Ascenta, dar Titan are avantajul ca produce drone cu o autonomie de cativa ani, datorita sistemului de energie solara montat  pe suprafata aparatelor de zbor. Titan Aerospace va ramane in continuare in statul New Mexico si va fi condusa tot de Vern Raburn, fost manager al Symantec si a unor divizii de la Microsoft.

Proiectul lansarii a peste 180 de sateliti de mici dimensiuni si de altitudine joasa este coordonat pentru Google de catre Greg Wyler, fondatorul companiei O3bNetworks. Proiectul  urmareste extinderea retelelor in principal de tip wireless si oferirea de banda larga in regiunile izolate.

Se pare ca extinderea in aceste zone aduce cota de piata si venituri mari pentru Google, atata timp cat mai multi gigantic IT insearca  sa puna la punct retele de internet si comunicatii prin sateliti si drone.

Google deruleaza déjà proiectul  Loon care prevede lansarea de baloane la mare altitudine, echipate tot pentru a asigura in zonele izolate servicii de internet de banda larga.   

Mai mult, Google a folosit o sponsorizare oferita World Wildlife Fund (WWF) atat pentru imaginea companiei cat si pentru a testa eficienta dronelor in zonele izolate. Google a oferit organizatiei  5 milioane de dolari pentru a folosi drone in urmarirea braconierilor care vaneaza in zone izolate tigrii, rinoceri, elefanti sau alte specii pe cale de disparitie. Initial, organizatia avea rezultate foarte bune folosind drone lansate din mana,care  zburau cu pana la 30 de km la ora la o altitudine maxima de 200 de metri, avand o autonomie doar de cateva ore. Noua finantare va aduce orgaizatiei drone mai performante.

Tendintele sunt evidente de extindere si folosire  de catre  companiile civile a comunicatiilor prin satelit si a dronelor, pana acum eficiente in lupta cu gruparile de guerrilla si teroriste.

 Pe de alta parte, toate aceste sisteme pot furniza nu doar retele de Internet ci orice tip de informatii de supraveghere, intr-o piata inca insuficient reglementata si controlata. Nu stim ce ne vor aduce urmatorii ani, dar este evident ca reglementarile nu pot tine pasul cu piete care se dezvolta rapid, un exemplu similar fiind acela al armatelor private care actioneza déjà in Irak si in mai multe zone. Exista o dezbatere de ceva timp  daca acestea ar trebui sau nu sa fie supuse unor reglementari mai clare, dezbatere ce nu a generat nici un rezultat.

About Business Editor