Germania, mai bogata cu 120 miliarde de euro

Germania, mai bogata cu 120 miliarde de euro
Comments Off on Germania, mai bogata cu 120 miliarde de euro, 14/08/2014, by , in Business today

Efectele scaderii continue a dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene favorizeaza statul german, care se indatoreaza prin vanzarea tilurilor de proprietate. Numai ca, dobanda mica pe care o primesc cumparatorii acestor obligatiuni bancare imbogateste banca germana, implicit statul german.

Economiile facute de banca de devize a Germaniei au inceput sa creasca odata cu declansarea crizei financiare din octombrie 2008, moment de referinta in „neagra istorie” bancara a prezentului. Atunci a falimentat banca americana Lehman Brothers, semnaland ca nici o banca nu e „prea mare pentru a cadea“, transmite Hotnews.ro.

In acel an au iesit la iveala  modele de tranzactii financiare care ar putea fi numite mai degraba pariuri la cazinoul bancar global si au fost date peste cap nu doar marile finante mondiale, consecvent curtate de politicieni, dar si increderea  depunatorilor, in propriile banci.

Statul german plateste doar 2,6% dobanda pentru datoriile pe care le are la creditorii sai nebancari. In 2007, dobanda era de 4,7%, in 2012 de cca 3%, iar in 2014 de 2,6%. Astfel, aceasta dobanda se acopera cu rata, si ea foarte scazuta, a inflatiei.

Sef la BCE este, din noiembrie 2011, Mario Draghi, italianul nascut la Roma in 1947. El a fost presedinte al Bancii Nationale a Italiei vreme de cinci ani (2006-2011) si ar fi pus fundamentul unui sistem bancar european „din umbra“, sub conducerea bancilor de devize nationale. Anterior, actualul sef al BCE a fost vicepresedinte al bancii Goldman Sachs International, fapt care i-a adus reprosul conflictului de interese cu actuala lui functie.

Tot un conflict de interese s-a spus ca este apartenenta sa la consiliul de administratie al Bancii de Reglementari Internationale (Bank for International Settlements- BIS) din Basel si calitatea lui de membru al organizatiei private de lobby financiar Group of Thirty, fondate de Fundatia Rockefeller

About News Report