Germania a avut profituri de circa 100 miliarde de euro de pe urma crizei elene

Germania a avut profituri de circa 100 miliarde de euro de pe urma crizei elene
Comments Off on Germania a avut profituri de circa 100 miliarde de euro de pe urma crizei elene, 11/08/2015, by , in Business today

Germania a avut profituri de aproximativ 100 de miliarde de euro de pe urma crizei financiare din Grecia, suma reprezentand bani pe care Germania i-a obtinut prin vanzarea de obligatiuni guvernamentale, in contextul in care investitorii cautau active pe care sa le achizitioneze in zone sigure din punct de vedere financiar.

„Germania a beneficiat in mod clar de pe urma crizei, in contextul in care profiturile vor depasi oricum costurile, chiar si daca Grecia va fi in incapacitatea de a-si achita datoriile”, explica Institutul pentru Studii Economice din Leibniz.

„De fiecare data cand pietele financiare se confruntau cu perspective sumbre privind situatia Greciei, Germania reducea dobanzile la obligatiunile guvernamentale; atunci cand vestile erau mai bune, dobanzile obligatiunilor cresteau”, au relatat analistii  aceluiasi institut, citati de Mediafax.

Germania a cerut Greciei masuri de disciplina fiscala si alte reforme economice dure in schimbul unui nou plan de asistenta financiara. Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

About News Report