Fluxul de turisti, romani si straini a crescut cu 5,1% si a ajuns la 3,5 milioane

Fluxul de turisti, romani si straini a crescut cu 5,1% si a ajuns la 3,5 milioane
Comments Off on Fluxul de turisti, romani si straini a crescut cu 5,1% si a ajuns la 3,5 milioane, 04/08/2014, by , in Business today

Numarul turistilor sositi in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare a crescut cu 1,8% in iunie fata de aceeasi luna a anului trecut, la 808.000, iar in primele sase luni au urcat cu 5,1%, la 3,5 milioane turisti cazati in Romania, conform datelor INS.

Intr-un comunicat al Institutului National de Statistica se arata ca, din numarul total , sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare  reprezinta 76,1%, in timp ce numarul turistilor  straini  reprezinta restul de 23,9%, ponderi apropiate de cele din primul semestru al anului trecut.

In cazul turistilor straini sositi in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o turistii din Europa, iar din acestia 85,4% au fost din tarile Uniunii Europene, relateaza Mediafax.ro.

Sosirile in hoteluri detin in semestrul unu o pondere de 75,6% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 5,6% comparativ cu ianuarie-iunie 2013.

In perioada analizata, la punctele de frontiera din Romania, sosirile vizitatorilor straini au fost de 3,57 milioane, in crestere cu 3,4% fata de primul  semestru din 2013. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria, Bulgaria, Germania Italia, Polonia si Austria.

Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in primele sase luni ale acestui an de 5,6 milioane, in crestere cu 5,4%, comparativ cu primul semestru al anului anterior. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 74,1% din numarul total de plecari.

Durata medie a sederii in ianuarie-iunie a fost de 2,2 zile la turistii romani, iar la turistii straini a fost de 2 zile. Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in prima jumatate de an a fost de 21,4% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de primele sase luni ale anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au inregistrat la hoteluri (26,9%), la vile turistice ( 14,6%) si la pensiuni turistice (13,6%).

About News Report