Firmele din Romania anunta cele mai importante intentii de angajare din ultimii sapte ani

Firmele din Romania anunta cele mai importante intentii de angajare din ultimii sapte ani
Comments Off on Firmele din Romania anunta cele mai importante intentii de angajare din ultimii sapte ani, 09/09/2015, by , in Business today

Optimismul angajatorilor din Romania a revenit la nivelul celui din trimestrul patru al anului 2008, cele mai multe intentii de crestere a numarului de locuri de munca in urmatoarele trei luni fiind anuntate in industria prelucratoare, comert si constructii, de catre firmele din regiunile Centru si Nord-Vest, relateaza Agerpres.

Potrivit unui studiu realizat de compania Manpower privind  perspectivele angajarii de forta de munca pentru trimestrul patru al acestui an, angajatorii romani raporteaza o Previziune Neta de Angajare, ca fiind cea mai robusta prognoza privind angajarile din cele 24 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) cuprinse in studiu.

19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si creasca personalul, 11% prevad o scadere, iar 67% nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati. In acest context, potrivit studiului, oportunitatile pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca vor fi mai numeroase, in mai mica sau mai mare masura, in toate regiunile tarii si in noua din cele zece sectoare de activitate.

‘‘Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industria prelucratoare sunt cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +25%, cu 5 puncte procentuale mai puternica decat cea din trimestrul III si cu 13 puncte procentuale mai robusta decat cea din trimestrul IV al anului 2014. Cea mai semnificativa imbunatatire de la trimestru la trimestru este raportata insa in sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare de +20% este cu 12 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul III, in timp ce dintr-o perspectiva anuala, cea mai mare imbunatatire este raportata in sectorul constructii, Previziunea Neta de Angajare de +18% din trimestrul IV/2015 fiind cu 21 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul IV/2014′’, se mai arata in studiu.

Pe regiuni ale tarii, prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din Centru si Nord-Vest, unde Previziunea Neta de Angajare este de +14%. Perspective pozitive s-au raportat in sase dintre cele opt regiuni. Zonele in care previziunile sunt mai slabe decat in perioada anterioara sunt regiunea Vest, cu un declin de 10 puncte procentuale si Sud-Vest, care este estimata a fi cea mai putin dinamica piata a fortei de munca. In aceasta regiune, 1 din 5 angajatori se asteapta la reduceri ale personalului in ultimul trimestru din 2015.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de marimea angajatorului, insa cei cu peste 250 de angajati raman cei mai optimisti, iar cei din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, manifesta cea mai multa prudenta.

About News Report