Finlanda vrea să le dea cetăţenilor 800 de euro lunar venit minim garantat

Finlanda vrea să le dea  cetăţenilor 800 de euro lunar  venit minim garantat
Comments Off on Finlanda vrea să le dea cetăţenilor 800 de euro lunar venit minim garantat, 08/12/2015, by , in Business today

Finlanda ar putea deveni prima ţară din lume care le oferă cetăţenilor ei un venit garantat, lunar, cu condiţia ca aceştia să renunţe la sistemul naţional de asigurări sociale.

Guvernul Finlandei pregăteşte un proiect unic, prin care va acorda fiecărui cetăţean suma de 800 de euro, cu condiţia ca aceştia să renunţe la sistemul naţional de asigurări. Cu alte cuvine, să nu mai primească venituri sociale.

În urma unui sondaj, 69% dintre finlandezi s-au arătat de acord cu această iniţiativă, dar mulţi dintre ei cred că suma acordată ar trebui să fie în jur de 1000 de euro.

Pentru a obişnui cetăţenii au acest proiect, Guvernul din Finlada va implementa iniţial o fază pilot şi va oferi cetăţenilor un venit universal de 550 de euro, păstrând o parte dintre veniturile sociale. În funcţie de rezultatele obţinute, noul sistem va fi sau nu aplicat.

Pentru ca întreaga populaţie (5,4 milioane locuitori) să primească 800 de euro, Finlanda ar necesita un buget de 52 de miliarde de euro anual doar pentru acest sistem, în condiţiile în care încasările estimate ale guvernului de la Helsinki pentru 2016 sunt de doar 49 de miliarde de euro.

”Pentru mine, venitul minim înseamnă simplificarea sistemului de asigurări sociale”, a declarat premierul finlandez Juha Sipila.

About News Report